Cyberdeck voor Excel’97

In een poging complexiteit het hoofd te bieden, worden veelal technologische systemen opgetuigd die voor ‘transparantie, overzichtelijkheid, en gemak’ moeten zorgen. Maar werkt dat ook zo?

In een tijd waar nieuwe technologie en ingewikkelde systemen boekhoudkundige revoluties beloven, zijn wij benieuwd wat het lukt om hier niet aan mee te doen. En hoe zou dat er dan uitzien?

Wij deden een poging en bouwden samen met creative coder Rick Companje een machine om onze facturen in 2025 mee op te maken – zonder technologische snufjes, gebruiksvriendelijke UI, of behulpzame slimme technologie. Een zelfgemaakt cyberdeck die onze facturen verwerkt via een microfoon, draaiknoppen en een oud Excel ‘97-programma. Een bewuste keuze, niet omdat het makkelijker is, maar juist om de uitdaging aan te gaan.

Efficiëntie addictie

We zijn verslaafd aan efficiëntie. Digitale systemen, apps en software beloven ons tijdswinst en gemak. Politici en tech-giganten werken aan steeds efficiëntere structuren. Maar kunnen we nog zonder?

Efficiëntie is een ideaal geworden. We optimaliseren elk aspect van ons leven en gebruiken technologie om complexiteit en ongemak uit te bannen. Maar wat verliezen we hierdoor? Ons vermogen om met tegenslagen om te gaan, om creatief te improviseren. Hoe kicken we af van onze efficiëntieverslaving? Door bewust iets inefficiënts te doen. Ons cyberdeck is zo ontworpen dat het geen vloeiende ervaring biedt. Het vraagt om geduld, inspanning en acceptatie van frictie – een soort meditatief proces.

 

Wat is cyberdecken?

De term cyberdeck komt van de science-fiction roman Neuromancer door William Gibson uit 1984 en refereert aan zelf in elkaar geknutselfde computers met losse, vaak gerecycelde componenten die één doeleinde dienen, of een heel specifieke functie hebben. Geïnspireerd door de cyberpunk cultuur, wordt het ‘cyberdecken’ vandaag de dag door een actieve community van tech-enthousiastelingen, hackers en makers gebruikt om technologie op een alternatieve manier te benaderen en hierover meer controle te hebben.

Rick aan het werk met het eerste prototype

Het cyberdeck voor Excel ‘97 als antidote

De enige manier lijkt to bite the bullet en onszelf toe te leggen op juist iets volledig inefficiënts. Iets dat niet “just works”. Geïnspireerd door de  cyberdeck-community besloten we geen gebruik te maken van de nieuwste soft- en hardware. In plaats daarvan verzamelden we uiteenlopende onderdelen die niet naadloos op elkaar aansluiten. Ons doel: een alternatief creëren voor de strakke, gestroomlijnde boekhoudprogramma’s van vandaag.

Het systeem draait op Microsoft Excel ‘97, zichtbaar op een klein 4” scherm. Facturen worden ingevoerd via een microfoon en een offline taalmodel. Bedragen stellen we handmatig in met analoge draaiknoppen en sliders. Er zijn geen slimme algoritmes of geautomatiseerde processen – alleen pure, handmatige input.

Benieuwd naar Rick’s maakproces van dit deck? Bekijk het op zijn GitHub!

Geen frictieloze ervaring

Werken met dit cyberdeck is geen vloeiende ervaring. Stemcommando’s moeten nauwkeurig worden uitgesproken, anders verschijnen er fouten in de invoer. Het ontbreken van intuïtieve software dwingt gebruikers om bewust om te gaan met elke stap in het proces. Dit maakt factureren geen snelle taak, maar een meditatieve oefening in geduld en acceptatie.

 

1:20

In 2025 gaan wij al onze uitgaande facturen via dit cyberdeck maken. Dat betekent: geen automatische correcties, geen gestroomlijnde workflows en zeker geen gebruiksvriendelijke interfaces. Een bewuste keuze om onszelf en anderen uit de comfortzone te trekken.

We nodigen iedereen uit, ook onze opdrachtgevers, om dit zelf te ervaren en samen met ons de uitdaging aan te gaan. Het zal niet makkelijk worden. Maar afkicken van efficiëntie vraagt nu eenmaal om een radicale aanpak.