AI-Smartlappen

De smartlap is het toonbeeld van spijt en rauwe, menselijke emotie. Kan een algoritme dit doorgronden en een smartlap generen met een échte snik?

Als we de verhalen moeten geloven gaat artificiële intelligentie veel van onze taken overnemen. Maar creativiteit blijft mensenwerk, toch? We nemen de proef op de som en duiken in de smartlappen. Want de smartlap is hét toonbeeld van spijt en rauwe, menselijke emotie. We trainden een AI met de lyrics van talloze Nederlandstalige smartlappen. Weet het algoritme daar die echte snik in te vinden?

AI Smartlappen workshop

Zelf een AI Smartlap maken?

Onze Smartlappen AI kan enorm goed patronen herkennen en op basis van voorspellingen nieuwe alinea’s genereren. Maar betekenisvolle output genereren, dat is een stuk moeilijker. Dit is waar de zoektocht naar de perfecte samenwerking tussen mens en AI begint. In de AI Smartlappen workshop leer je het algoritme kennen en schrijf je samen een zelfgemaakte tranentrekker. Krijgen jullie de zaal plat? Technische kennis is niet nodig, maar neem wel je diepste zielenroerselen mee.

2:24

Achtergrond

Vanuit de belofte dat technologie ons overal bij kan helpen, onderzochten we in 2020 of een AI een waardevolle partner zou kunnen zijn bij het schrijven van een emotioneel lied zoals een smartlap. Kunnen we een algoritme zo trainen dat daar een succesvolle smartlap, vol wroeging en snik uit komt. Welke playlists, genres en liedstructuren heb je nodig voor een lied met een snik?

In samenwerking met AI-onderzoeker en muzikant Janne Spijkervet, befaamd muziekproducer Manfred Jongenelis en smartlappencollectief Pure Ellende maakten we een ode aan de snik. In samenwerking met meerdere AI’s schreven we een smartlap vol bloed, zweet en tranen.

3:40

Het maakproces

Wil je weten hoe we deze smartlap hebben gemaakt? In deze podcast blikken we met de makers en muzikanten terug op het maakproces.Smartlap studio-opname 4
Smartlap studio-opname 2
Smartlap studio-opname 3