AI-Bullshit Bingo

Overschatten we wat AI echt kan, of onderschatten we toch de risico’s? SETUP doet een poging om het AI-debat weer gezellig te maken. Dit is de AI-Bullshit Bingo.

Kort geleden maakten we grappige plaatjes met AI. Nu is het wachten tot AI de mensheid overneemt. AI heeft een vlucht genomen en de voorspellingen over de komende ontwikkelingen lopen flink uiteen. Overschatten wat AI echt kan, of onderschatten we toch de risico’s?

In dit Bingo-format hebben deelnemers geen nummers op hun bingokaart staan, maar prompts. Bij elke getrokken bal hoort een AI-beeld; het is aan de deelnemers om te kijken of er een prompt op hun kaart staat die ten grondslag aan dat beeld zou kunnen liggen.

Betweter Festival in TivoliVredenburg
Het Weekend van de Wetenschap in Forum Groningen

Het verhaal

2022 was het jaar van AI-beeldgeneratoren. SETUP was er vroeg bij; we volgden deze ontwikkeling al langer, en ontdekten rond de zomer van 2022 StarryAI. Vanaf dat moment konden we de resterende werkdagen van de week wegstrepen. Emails bleven onbeantwoord, telefoons bleven rinkelen. We zaten achter een scherm geplakt om de meest wonderlijke en bizarre beelden uit deze AI te trekken. En omdat veel van deze systemen de magie achter de gordijnen houden, konden we alleen door veel probeer-werk een idee krijgen van hoe ze tot zo’n nieuw beeld komen.

Starryai is een online beeldgenerator. Je geeft het systeem een zin, ook wel een prompt, en StarryAI zet de woorden om in een AI-gegenereerde afbeelding. Je kunt realistische afbeeldingen maken, of juist meer droomachtige, abstracte beelden. Hieronder zie je enkele beelden die wij destijds genereerden. Inmiddels zijn deze systemen zo doorontwikkeld dat het vaak gelikte, perfecte beelden genereert. 

Prompt: Fat red cat enjoying a hotdog while floating through space
Prompt: Dutch housing project inspired by exploding clown pants
Prompt: hackers with money controlling a zoo realistic

Hoe wanen we onszelf een weg tussen de zin en de onzin

Dat we kritisch moeten zijn op deze beeldgeneratoren hadden we al snel in de gaten. Enerzijds zijn we kritisch op de AI-hype, vol hyperbolen over de onbegrensde mogelijkheden. Anderzijds konden we niet ontkennen dat de beelden vaak indrukwekkend, verrassend of mooi zijn. Deze discussie wilden we ook met publiek voeren.

En zo ontstond een spin-off: de AI-Bullshit Bingo. Op een gezellige manier openen we het debat. Hoe kijken we naar de ontwikkelingen rondom AI, wat zijn de dominante verhalen die de ronde gaan, en hoe wanen we onszelf een weg tussen de zin en de onzin?

Zelf ook AI-Bullshit Bingo spelen?

De AI-Bullshit Bingo is al op verschillende plekken in het land gespeeld. Tijdens het Betweter Festival in Utrecht, in het Forum Groningen tijdens het Weekend van de Wetenschap, het UWV congres in Haarlem maar ook bij verschillende bibliotheken door het hele land. Benieuwd of het ook iets is voor jou? Stuur dan een mailtje naar info@setup.nl!