Stage Ontwerpend onderzoek

© Samira Charroud

Stage Ontwerpend onderzoek

Over SETUP

SETUP is het medialab voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur. Sinds onze oprichting in 2010 maken we met kunstenaars en ontwerpers de gevolgen van technologische ontwikkelingen tastbaar voor een breed publiek. Want niet alleen tech-experts en Elon Musketeers, maar ook andere groepen moeten kunnen meebeslissen over onze digitale toekomst.

Daarom kropen we een paar maanden in de huid van een hongerige databroker, en onderzochten of mensen zitten te wachten op een robot die klagen automatiseert. Zo starten we een discussie over de wenselijkheid van automatisering, big data en andere ontwikkelingen. Het resultaat: een goed verhaal dat je wilt doorvertellen op een verjaardagsvisite, of in de Tweede Kamer.

We ontwikkelen onze projecten vaak door tot een dienstenaanbod. Zo bieden we onder andere lezingen, workshops/trainingen, advies en programma’s op maat aan. We richten ons hier voornamelijk op drie sectoren: (vmbo-)onderwijs, bibliotheken en (semi-)overheden.

In 2020 en 2021 onderzoekt SETUP excuses in de techindustrie. Voor de uitvoering van het jaarprogramma is er momenteel een stageplek Ontwerpend Onderzoek beschikbaar.

Stageplek

Als stagiair ontwerpend onderzoek draag je bij aan het ontwikkelen van kritische-hilarische concepten, waarmee we complexe technologische ontwikkelingen voor iedereen inzichtelijk kunnen maken. Deze concepten werk je uit in een werkend prototype. Heb je een concreet onderzoeksidee dat aansluit bij ons huidige onderzoeksprogramma, dan horen we graag van je!

Competenties

 • Je bent student aan een kunstacademie of andere ontwerpgerichte opleiding.
 • Je hebt affiniteit met het ontwerpen van technologische design fictions.
 • Je hebt een eigen signatuur & beeldtaal.
 • Je hebt ervaring in alle fasen van een creatief proces.

We vragen

 • Je bent beschikbaar voor een stageperiode van 4 maanden of langer.
 • Je bent ten minste 24 uur per week beschikbaar.
 • Je woont in of op maximaal 1 uur reizen van Utrecht.
 • Je bent zelfstandig en kunt functioneren in een zelfsturende organisatie.

We bieden

 • Een dynamische werkomgeving met ruimte voor zelfstandigheid.
 • Ondersteuning en begeleiding bij het uitvoeren van jouw onderzoek. We beschikken niet over een werkplaats.Daarnaast draai je mee in onze organisatie en verwachten we een flexibele houding 
 • De mogelijkheid tot het doen van een (afstudeer)onderzoek. Mits je ook voldoende inzetbaar bent voor de hierboven beschreven taken. Je kunt daarbij op goede begeleiding rekenen.
 • Een stagevergoeding van €150,00 per maand op basis van prestatie.

Interesse in deze stage?

Stuur dan je CV, motivatiebrief en portfolio naar jelle@setup.nl. In de motivatiebrief zien we graag een duidelijke omschrijving terug van je onderzoeksidee. Wij hanteren geen specifieke termijn voor het solliciteren naar deze functie. De vacature sluit zodra er een geschikte kandidaat is gevonden.