Wandelen in tech

In dit lopende onderzoek willen we leren genieten van de schoonheid van technologie.

Wandelen in tech 2

“We leven in een steeds complexere wereld.”, horen we al jaren. En inderdaad, probeer iemand maar eens de exacte werking van A.I. uit te leggen. Of je een weg te banen door het oerwoud van ‘digitale dienstverlening’.

Maar wat bedoelen we met complex? Is het ‘ingenieus’? Of is het gewoon een zooitje, zoals ook een knoop in een touw complex kan zijn? In 2023 onderzoekt SETUP het thema complexiteit. We willen weten welke manieren er zijn om met complexiteit om te gaan.

Eén van de richtingen waar we naar kijken, is de natuur. Als we door een bos wandelen, zijn we helemaal niet bezig met de complexiteit ervan. Terwijl de natuur wel enorm complex is. Denk aan de manier waarop organismen met elkaar communiceren, of hoe de kleinste factoren van invloed zijn op hele ecosystemen. Dus hoe lukt het ons eigenlijk om – ondanks die enorme complexiteit – gewoon te ‘genieten’ van de schoonheid van een bos, zonder dat ons hoofd duizelt?

Wandelen in tech 1

We vragen ons af of we met deze bril ook naar technologie kunnen kijken. In dit onderzoek willen we leren ‘wandelen in technologie’. Vergeet nut, efficiëntie en moeilijke algoritmen. We willen leren genieten van de schoonheid van nieuwe technologie, zonder ons bezig te houden met de complexiteit.

Dit onderzoek is net gestart. Wil je op de hoogte blijven van onze voortgang? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.