Pottenbakken met Patrick, Demi of iets ertussenin

Kunnen mens en robot meer dan vriend of vijand zijn? Hoe zorgen we dat we samen slimmer zijn dan los van elkaar?

Pottenbakrobot

Bijna wekelijks worden we overspoeld met nieuwsberichten over robots die ons op allerlei terreinen ‘inhalen’, ‘verslaan’ of ‘vervangen’. Robots die boeken schrijven, therapieën geven, vriendschap bieden, liefdesverdriet behandelen, kinderen opvoeden, seksuele diensten verlenen, koken, staatsburger worden of schilderijen maken; laten we onze biezen maar vast pakken, is het adagium.

Maar: wij mensen bezitten ook kwaliteiten die computers niet hebben. Bewustzijn, redenerend vermogen, empathie, gezond verstand, wilskracht, wederkerigheid, verbeeldingskracht, moraliteit en het vermogen om intuïtief sociale en emotionele contexten te begrijpen, om er maar een paar te noemen.

Pottenbakrobot

Menselijke vaardigheden zijn belangrijk. Niet om onszelf op een troon te plaatsen, maar om complementair met AI samen te werken. Om dat te bereiken moeten we niet alleen investeren in machine learning, maar ook in human learning. Om beter te begrijpen hoe dat werkt, maakte SETUP samen met kunstenaar Casper de Jong en Protospace de ‘Pottenbakrobot’.

Geïnspireerd op de nineties klassieker Ghost, boetseer je samen met deze robot een vaas. De robot neemt je het werk niet uit handen, maar heeft jou in dit proces hard nodig. Een ervaring om helemaal samen te versmelten.