De Sociale Wrijvings Index

Onze digitale leefwereld is gebouwd op frictieloze systemen. Alles lijkt met één klik of swipe van ons verwijderd.

Op veel manieren is ons leven frictielozer geworden door technologie in de afgelopen jaren. Ook in de datingwereld is er veel veranderd sinds de komst van verschillende dating apps. Van Tinder tot Bumble en Hinge.

Ze stellen ons stuk voor stuk in staat om op een soepele en efficiënte manier een date te regelen. Vóórdat we een versierpoging doen in de kroeg, kunnen we alvast checken of ze wel beschikbaar is en of ze wel van katten houdt. 

We swipen wat af, maar verstaan we de edele kunst van het blauwtje lopen nog wel? Staan we nog open voor het vinden van waar we niet naar op zoek zijn? Krijgen we nog wel een gezonde portie sociale wrijving?

In dit project nodigde SETUP HKU-student Image and Media Technology David Zwitser uit om samen met ons te onderzoeken wat het zou kunnen betekenen als we de frictieloze efficiëntielogica nog dieper in de datingwereld brengen. Kunnen we dates ook zien als processen die geoptimaliseerd moeten worden? Wat gaat er stuk als we sociale wrijving schrappen uit ons leven?