AI als streekproduct

“Bigger is better” heeft zijn beste tijd gehad. Terwijl de AI-modellen groeien en zich gulzig volvreten met wereldwijde data, gooit SETUP het over een andere boeg. Wat als we kijken naar AI als streekproduct?

Bigger is not better

Techbedrijven zijn massaal bezig met het ontwikkelen van steeds grotere, generieke taalmodellen. Beelden die technisch vernuftig zijn gemaakt, maar toch ook een soort sameness uitstralen. Wat specifiek en bijzonder is verwatert in zo’n grote bak – vooral Amerikaanse – data.

Kwaliteitsverlies door kopieergedrag en toenemende eenheidsworst zijn geen nieuwe fenomenen. Mensen hebben altijd al de behoefte gehad om elkaars gedrag, maakprocessen en culturele producten te imiteren. Maar met AI kunnen bedrijven deze behoefte nog meer opschalen, optimaliseren, standaardiseren en commercieel uitbaten. Daardoor worden niet alleen onze culturele producten, maar ook onze culturele waarden, ambities en gedragingen onderworpen aan categorisatie, standaardisatie, replicatie, iteratie en optimalisatie.

Waar het bewustzijn de laatste jaren groeit over het belang van het beschermen van streektalen met hun lokale variëteiten, gooit ChatGPT alles op een hoop om de grootste gemene deler te vinden. En dat terwijl experts juist wijzen op het belang van kleinere modellen. Deze zijn namelijk makkelijker te trainen en bevatten data van hogere kwaliteit. Daarom onderzoekt SETUP of het anders kan. Kunnen we van AI een streekproduct maken?