Blog: Hoe leer je een robot pottenbakken?

Blog: Hoe leer je een robot pottenbakken?

Nieuws

SETUP en Casper de Jong duiken in de wereld van het pottenbakken. Kun je een robot leren pottenbakken? Top story


Rianne Riemens donderdag 31 januari 2019
Inhoud: 

Voor ons jaarprogramma Unchained Melody duiken SETUP en kunstenaar Casper de Jong in de wereld van het pottenbakken. Kunnen we een robot maken die kan pottenbakken? En hoe werkt deze dan samen met een mens? Zo onderzoeken we hoe mens en machine kunnen samenwerken en versmelten. Op deze blog lees je over ons onderzoek.

 

Cursisten tijdens de pottenbakworkshop

23 januari: Pottenbakkers observeren
We wonen een pottenbakcursus bij van pottenbakker Reinier van Werfklei in Utrecht. We leren over de juiste vochtigheid van klei en hoe je klei kunt centreren en afdraaien op de draaischijf. Pottenbakken is niet makkelijk, dat blijkt al snel. Ondertussen maken we aantekeningen: welke bewegingen maken de cursisten? Hoe houd je de klei onder controle? Welke gereedschappen worden gebruikt om de vorm en dikte aan te passen.

Cursisten tijdens de pottenbakworkshop

18 januari: Pottenbakken is het nieuwe yoga
Pottenbakken is hot! NRC maakte een reportage over de populariteit van pottenbakken. “Kleien en pottenbakken is niet alleen een leuke manier om mooie dingen te maken, het is ook behoorlijk mindful. Achter de draaischijf moet je constant accepteren dat wat je wilt, niet lukt.” Maar wat wij ons afvragen: kun je ervoor zorgen dat het pottenbakken niet een vlucht is van de digitale wereld, maar een mindful manier om met techniek bezig te zijn? Hoe kunnen mens en robot elkaar aanvullen? 

15 januari: Zwijmelen bij Ghost 
Inspiratie voor het pottenbakken komt van de romantische film Ghost, waarin Demi Moore en Patrick Swayze samen pottenbakken. Demi is bezig met een nachtelijke sessie pottenbakken, wanneer Patrick zich bij haar voegt en ze samen de klei bewerken. Pottenbakken was nooit meer hetzelfde!

Het productieteam licht toe dat het maken van de scène een technische uitdaging was: “There’s a lot of footage of things flopping and spattering.”  De andere uitdaging: “achieving that wetness, so it was sensual, but not that it splattered all over their faces.”

Pottenbakscène in Ghost

Meer weten? Gedurende het proces zullen we onze blog regelmatig updaten, dus houd deze pagina in de gaten!