Installation48: maak kennis met de teams

Installation48: maak kennis met de teams

Nieuws
© Sebastiaan ter Burg

Welke kunstenaars doen mee en wat gaan ze maken in 48 dagen?


Rianne Riemens donderdag 20 september 2018
Inhoud: 

Medialab SETUP en oneseconds hebben mediakunstenaars uitgenodigd om in 48 dagen vier nieuwe interactieve installaties te bouwen. Deze werken maken nieuwe technologische ontwikkelingen voor een breed publiek bespreekbaar en invoelbaar. Daarnaast is het maakproces gericht op kennisdeling tussen professionals, die elkaar inspireren en experimenteren met nieuwe technieken. Graag stellen we de teams aan je voor. 

Elk team bestaat uit twee kunstenaars die elk hun eigen specialisatie hebben. Voor Installation48 zullen zij hun krachten bundelen en werken aan een installatie op het snijvlak van hun interesses en werkwijzen. De teams zijn op 18 september aan de slag gegaan, de eerste prototypes van de installaties zijn te zien tijdens Bring Your Own Beamer op 29 september. De definitieve installaties gaan in première tijdens Culturele Zondag Utrecht Digitaal op 4 november, in de schitterende Michaëlskapel van de Domtoren en in De Nijverheid. Kom langs en laat je verrassen!

 

Team 01 - Casper de Jong en Floortje Wijnands
Casper is interactief theatervormgever en Floortje is modeontwerpster. Samen gaan zij werken aan een installatie over de thema’s robotica en circulaire economie, waarbij zij de sweatshop als uitgangspunt nemen. Maar waar in de traditionele sweatshop zowel mensen als machines aanwezig zijn, werken Casper en Floortje aan een geautomatiseerde sweatshop zonder mensen. Hoe werkt een sweatshop waarin de naaimachines circulair en autonoom te werk gaan?

Team 02 - Marijke Hessels en Lieke van der Made
Waar Marijke in haar theaterproducties in analoge vorm invoelbaar maakt wat informatiecultuur met de mens doet, bevraagt Lieke als beeldend kunstenaar maatschappelijke ontwikkelingen door het gebruik van digitale technieken. In de installatie die zij samen gaan bouwen stap je in de wereld van surveillance en algoritmen. Kunnen we nog autonoom handelen in een wereld waarin videosurveillance de nieuwe normaal is geworden, en zo ja - hoe moeten we ons dan gedragen?

Team 03 - Hototo en Pelle Schilling
Hototo (Frederik-Jan de Jongh) maakt audiovisueel werk waarin muziek en beeld worden verweven en Pelle maakt installaties op basis van lasapparaten, slijptollen, gloeiend metaal en andere praktische effecten die je in de werkplaats ziet. Samen gaan zij een audiovisuele ervaring creëren op basis van het blauwe licht van lasapparaten, rookmachines en ventilatoren. Dit werk in Burning Man-stijl is, samen met andere werken, tijdens Culturele Zondag te beleven in De Nijverheid.

Team 04 - Crystal Maria de la Cruz en Stan Wannet
Crystal en Stan maken beiden mechanische constructies geïnspireerd op de dieren- en plantenwereld. Maar waar Crystal onderzoekt hoe je natuurlijke bewegingen kan vangen in mechanica - ofwel biomimicry-, zoekt Stan juist niet naar een natuurlijke weergave en gebruikt hij de machine als uitgangspunt. Voor hun installatie gaan Crystal en Stan hun perspectieven combineren en werken aan een installatie geïnspireerd op zwermen als natuurlijk fenomeen.