De NVK Pocket Editie

De NVK Pocket Editie

Nieuws
© Nick Liefhebber

Kruip in de rol van een profilingsalgoritme met het kaartspel van de Nationale Verjaardagskalender!


Jessy Snikkers donderdag 11 januari 2018
Inhoud: 

Ongemerkt laten we overal kleine stukjes data achter. Een tweet, een klik op een advertentie, een ingevuld postcodeveld. Op zichzelf zijn die gegevens tamelijk onschuldig, maar gecombineerd geven ze een behoorlijk compleet beeld van wie we ‘zijn’.

Door data profiling kan er een profielschets met deze data worden gemaakt. Zo’n profiel is minder objectief dan je denkt, een deel bestaat uit aannames. Waarschijnlijk ben je heteroseksueel als je naar muziek X luistert, of bovenmodaal als je in postcodegebied Y woont. Toch wordt zo’n profiel ingezet om allerlei keuzen voor/over ons te maken. De markt die in onze persoonlijke gegevens handelt is het voornaamste verdienmodel van digitale diensten en producten. Bedrijven en overheden stoppen veel geld en moeite in het vergaren van nieuwe datasets. 

Samen met hackers en experts onderzochten we hoe moeilijk het is om zelf zo’n database te bouwen. We vergaarden zoveel mogelijk legale bronnen, kochten datasets en scrape-ten talloze websites. Het resultaat was de Nationale Verjaardagskalender: voor miljoenen mensen een geboortedatum + cadeausuggesties op basis van profiling. Wat begon bij een database, resulteerde tussen 2015 en 2017 in een reeks publicaties, een theatrale voorstelling en diverse workshops en lezingen. Eind 2017 was het echter tijd om onze database te wissen. In ons artikel “In memoriam: miljoenen Nederlanders” nemen we afscheid en blikken we terug op dit succesvolle project. Maar we hoeven gelukkig niet lang te treuren, want we blazen de Nationale Verjaardagskalender een nieuw leven in als kaartspel!

In de NVK Pocket Editie leer je hoe profiling werkt. Kruip zelf in de rol van een profilingsalgoritme. Lukt het jou om op basis van stukjes data en aannames het ideale verjaardagscadeau aan iemand te geven?

 

Het kaartspel zal voornamelijk gebruikt worden in workshops, maar mocht je vragen of interesse hebben dan kun je een mailtje sturen naar:

Frank-Jan frank-jan@setup.nl