SETUP wederom op Dutch Design Week

SETUP wederom op Dutch Design Week

Nieuws

Het Algoritmisch Historisch Museum, een fictief museum omtrent algoritmes


Malou te Wierik woensdag 11 oktober 2017
Inhoud: 

Vorig jaar stonden we op Dutch Design Week met de expo Louche Apparaten waarin we de ethische vragen onderzochten die opkomen als apparaten beginnen met het meten en beoordelen van ons gedrag. Dit jaar gaan we een stapje verder en trachten we de mythes rondom algoritmes bloot te leggen in het Algoritmisch Historisch Museum. Dit fictieve museum is van 21 tot en met 29 oktober te bezoeken in de parkeergarage van het Veemgebouw tijdens de Dutch Design Week 2017 in Eindhoven. 

Bezoekers aan het museum komen drie artefacten tegen: 18de eeuwse fitbits, De rekenbezegelaar en een experiment omtrent de verkiezingen in 1891. Deze voorwerpen zijn gemaakt door getalenteerde HKU-alumni. Milou Backx won in september de HKU-prijs Gemeente Utrecht 2017 voor haar afstudeerwerk Artificial Dumbness. Voor het museum maakte zij De Rekenbezegelaar een apparaat waarmee bezoekers hun ideale katholieke huwelijkspartner uit de jaren '50 van de vorige eeuw kunnen vinden. Prop designer Sosha de Jong ontwierp 18e eeuwse fitbits en Sophie Pluim maakte verschillende illustraties voor de expositie omtrent het verkiezingsexperiment. Curator van de expositie is Casper de Jong. Hij studeerde deze zomer af als interaction performance designer met zijn expositie Factory of the Future.

Wat hebben algoritmes hier mee te maken?
Algoritmes zijn modellen die op basis van data allerlei berekeningen maken. Modellen waar men niet aan durft te tornen. Ze worden gezien als objectief en neutrale beslissingsmakers, want ze zijn gemaakt van pure wiskunde. Of zijn het weapons of math destruction, zoals wiskundige Cathy O'Neil algoritmes noemt: ondemocratische modellen die ongelijkheid in de maatschappij groter zullen maken. Door algoritmes in een historische context te zetten willen wij bij bezoekers van de Dutch Design Week een kritische blik op hedendaagse algoritmes creëren.

Het museum
In het museum verkennen we drie periodes uit de Nederlandse geschiedenis waar geen algoritmes waren nu mét algoritmes. De drie historische thema's zijn slavernij en medische wetenschap in de 18e eeuw, de strijd voor algemeen kiesrecht in de 19e eeuw en verzuiling en seksuele moraal in de jaren '50 van de 20e eeuw. Het zijn thema's waarvan we met de kennis van nu onrecht, ongelijkheid of een beklemmende moraal ervaren.  Hedendaagse algoritmes bevatten ook deze vooroordelen en ongelijkheid. Ze maken immers gebruik van data die ingebed is in onze maatschappij. Om hier een beeld van te krijgen duiken we in de eeuwenoude geschiedenis van algoritmes en maken we duidelijk hoe algoritmes leren van ons, onze beperkingen en onze vooroordelen.

Algoritmisch Historisch Museum:
21 tot en met 29 oktober 2017
Dagelijks open van 11.00 tot 18.00 uur uur
Parkeergarage Veemgebouw, tweede verdieping, Eindhoven