Utrechtse makers bouwen interactieve kunstinstallaties in nieuw 48-uur-format

Utrechtse makers bouwen interactieve kunstinstallaties in nieuw 48-uur-format

Nieuws

Installation48 op Nederlands Film Festival


Frank-Jan van Lunteren dinsdag 12 september 2017
Inhoud: 

Formats als 48 Hour Film Project worden overal ter wereld ingezet om in een heel korte tijd tot een nieuwe filmproducties te komen. In Utrecht wordt tijdens het Nederlands Film Festival een nieuw 48-uurs-format gelanceerd: Installation48. In slechts 48 uur werken Utrechtse makers aan nieuwe, interactieve kunstinstallaties, die daarna direct in première gaan op Bring Your Own Beamer.

Ruimte voor experiment
Initiatiefnemers Medialab SETUP, Oneseconds en Stichting z25.org zien dat er in Utrecht relatief veel professionele makers en studio's zitten. Met name vanuit de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) stromen veel makers het werkveld in als onder andere mediakunstenaar, interaction designer of game designer. Echte podia voor mediakunst ontbreken, waardoor er doorgaans ook niet veel ruimte is voor vrij experiment. Installation48 biedt deze nieuwe generatie makers de kans om in teams nieuw artistiek onderzoek te doen. Met als resultaat: interactieve kunstinstallaties die de toeschouwer verwonderen, verbazen of aan het denken zetten.

Pressure cooker
Een pressure cooker van 48 uur is een bewezen format om tot concrete resultaten te komen. In deze korte tijd moeten makers intensief samenwerken, waardoor ze veel kennis met elkaar delen en van elkaar leren. Ideeën worden snel omgezet naar artistieke, actuele verhalen en technische experimenten. Juíst in zo'n korte tijd ontstaat de drang om het onmogelijke te doen en complexe ideeën te realiseren. Van 'AI trolls' tot zandsculpturen vormen door te schreeuwen uit frustratie; hoe deze ideeën vorm krijgen – en of het binnen de tijd lukt – zal blijken tijdens deze 48 uur.

Schakel tussen werkplaats en markt
Installation48 richt zich op kennisdeling, waarbinnen ook de Nederlandse podia en opdrachtgevers een belangrijke schakel zijn. Tijdens NFF Interactive gaan de makers in gesprek met mogelijke opdrachtgevers, om te bepalen hoe de werken doorontwikkeld kunnen worden voor marktpartijen en andere podia.

Première
De makers werken 48 uur lang in een werkplaats aan de Locomotiefstraat, in het weekend van 15 tot en met 17 september. De nieuwe werken gaan in première tijdens Bring Your Own Beamer op zaterdagavond 23 september. Op deze avond presenteren in totaal 80 mediakunstenaars hun werk aan het publiek. Wil je ook weten hoe we deze werken op artistiek en inhoudelijk niveau moeten duiden? Kom dan naar de talkshow Tussen Kunst & Glitch op maandagavond 25 september, waar we samen met een expertpanel onder leiding van presentatrice en radio-dj Eva Cleven ontdekken hoe we mediakunst op waarde kunnen schatten. Dit hele programma is een onderdeel van NFF Interactive.

Organisatie: SETUP, Oneseconds, Stichting z25.orgNederlands Film Festival
Partners: HKU en Triomf
Sponsoren: Securew2
Ondersteund door: Gemeente Utrecht, VSB Fonds, K.F. Hein Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds & Prins Bernhard Cultuurfonds.