Allerlaatste keer knuffeldrones

Allerlaatste keer knuffeldrones

Nieuws
© SETUP

Workshop drones ontwerpen voor kinderen


Malou te Wierik woensdag 18 januari 2017
Inhoud: 

The end of an era. Gister hebben we voor de allerlaatste keer de workshop Knuffeldrones gegeven.

De laatste school die we aandeden met de workshop was het Globe College in Utrecht. Het Globe College is een brede vmbo-school met veel aandacht voor sport, kunst en cultuur.

Drones zijn overal
Drones rukken op in het straatbeeld, en staan steeds vaker symbool van onze nieuwe surveillance cultuur. Hoe kunnen we samen met kinderen de kritische vragen over privacy onderzoeken die deze nieuwe technologie met zich mee brengt?

Discussie in de klas
In de workshop Knuffeldrones hebben we leerlingen van basisscholen en middelbare scholen sinds 2014 uitgedaagd na te denken over hoe hun leven eruitziet als drones overal voor gebruikt worden. Want waar we drones voorheen vooral kenden uit nieuwsberichten over militaire missies, worden ze steeds slimmer ingezet, beter betaalbaar en toegankelijker voor een breed publiek. Ze kunnen voor allerlei toffe dingen ingezet worden, maar vaak hangt er een sfeer van surveillance om deze vliegende apparaten heen. Het was hoog tijd om eens na te denken over een wereld waarin we allemaal onze eigen drone bezitten. De vraag die we de kinderen stelden was: wat zou jij doen als je een drone had die precies deed wat je wilde?

De afgelopen 2 jaar zijn er honderden drone-ontwerpen de revue gepasseerd. Van de eerste discodrones tot verjaardagsdrones, compleet met confetti en discoballen tot tuinierdrones en plasticsoep-opruimdrones met heggenscharen en grote netten. Bij de laatste knuffeldrones op het Globe College waren er ook weer veel innovatieve designs. We waren op bezoek in het technieklokaal.

Aan de slag!
In de twee uur durende workshop kregen de leerlingen les in ontwerpen en een klein stukje techniek over hoe drones in de lucht blijven. Vervolgens gingen ze aan de slag met een probleem waar ze een oplossing voor verzinnen. Altijd in het achterhoofd houdend wat een drone wel en niet beter zou kunnen dan een mens.

Wekkerdrones ontstonden om ze te helpen bij tijdig opstaan voor school, compleet met irritante Spongebob stem en blij gezicht. Daarnaast waren er ook drones die in plaats van de leerlingen naar school konden gaan, zodat ze zelf tijd hadden om belangrijkere dingen te kunnen doen. Een ANWB-drone helpt mensen onderweg bij bevroren wegen en ruiten.

Van drones naar robots
Aan het eind van elke workshop gingen de drones de lucht in. Ze werden gevlogen door dronepiloten die opgeleid zijn door SETUP. Tijdens het vliegen werd gekeken naar de haalbaarheid van het ontwerp en presenteerden de groepjes kort wat ze gemaakt hebben.

Na 2 jaar lang trouwe dienst zijn de drones nu met pensioen. De volgende workshop staat alweer in de startblokken. Bij SETUP gaan we verder met robots en emoties. Hoe kunnen we een discussie starten over manipulatieve robots of bots die ons als mensen proberen te beïnvloeden. Houdt onze website in de gaten voor meer info.