Doe mee!

Dossier: 
Iedereen Spion
Inhoud: 
Doe mee!
Word geen spion.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je iets te verbergen houdt en geen spion voor anderen wordt?

Inlezen

Hoe belangrijk is het dat we iets te verbergen houden? Hoe verdienen bedrijven geld aan onze data? Welke data wordt er eigenlijk over ons verkocht? En hoe bescherm je jezelf daartegen? We raden de volgende artikelen aan:

Geheimen zijn leugens - Frank Mulder
Nee, je hebt wél iets te verbergen - Maurits Martijn
Big Business is watching you - Maurits Martijn
Little Brother - Bas Heine
Privacy is een functie van veiligheid - Douwe Schmidt
In drie stappen naar een veiliger digitaal leven - Douwe Schmidt

Ga op pad

Bezoek een Privacy Café. Bij het Privacy Café leer je je persoonlijke gegevens te beveiligen. Zie het als digitale zelfverdediging. Ze worden door het hele land gegeven; kijk op de website of er binnenkort één bij jou in de buurt is.

Tools en tips

De website veiliginternetten.nl is opgezet door de Nederlandse overheid. Je vindt er diverse tips om je persoonlijke gegevens te beschermen.

Bescherm jezelf tegen massa-surveillance met het Privacy Pack van Reset the Net.

Beveilig je communicatie met de Internet-vrijheid Toolbox van Bits of Freedom.

Zijn er dingen over je online gezet die je liever niet niet terugziet in Google’s zoekresultaten? Laat ze dan verwijderen op forget.me.

Achterhaal hoe Nederlandse politieke partijen denken over privacy met de Privacy Barometer.

Fictieboeken

Het boek The Circle was een grote hit in 2013. Het beschrijft een toekomst waarin privacy wordt gezien als een vorm van diefstal van de gemeenschap.

Diepgravende boeken

Professor in de Rechten Daniel J. Solove beschrijft in Nothing To Hide waarom “ik heb niets te verbergen” een problematische uitspraak is.

Dimitri Tokmetzis beschrijft in De Digitale Schaduw de onbekende gevolgen van de data-verzamelwoede.

Houding

Plaats niet zomaar foto’s of andere informatie van een ander online maar vraag toestemming. Foto’s bevatten meer gegevens dan je je beseft. In het project I Know Where Your Cat Lives is bijvoorbeeld te zien waar katten wonen door GPS-data uit foto’s te gebruiken.

Tweets worden door meer mensen gelezen dan je je beseft. Dieven horen graag wanneer iemand op vakantie is.

Dingen die je nu online plaatst zouden in de toekomst tegen je gebruikt kunnen worden. Kan een gezondheidsverzekering straks duurder worden omdat er nu foto’s online staan waarop je rookt? Steeds slimmere software kan dit straks automatisch achterhalen.

Besef je dat “ik heb niets te verbergen” vaak een maatschappelijk wenselijk antwoord is, dat daadwerkelijke gevolgen zal hebben als we het allemaal geloven. Het gaat er niet om of je iets te verbergen hebt, het gaat erom dat het anderen niets aangaat wat jij doet.

Sommige mensen hebben goede redenen hebben om hun eigen privacy te beschermen, zelfs als jij die noodzaak persoonlijk minder voelt. Privacy biedt ook bescherming aan minderheden en zwakkeren in de samenleving.