27 Jun 2023

PublicSpaces conferentie

Koop jouw ticket

Op 27 en 28 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de derde editie van de PublicSpaces conferentie. Onder leiding van moderatoren Clarice Gargard en Roland Duong onderzoeken we of de democratie bestand is tegen Big Tech en hoe een eerlijke markt met alternatieve software en ethische infrastructuur er uit zou kunnen zien. Met o.a. een uitvoering van The Silicon Passion en een talk van Siri Beerends.

The Silicon Passion | 12:45 – 13:15 @ Grote Zaal

De dagen dat Big Tech, data-verhandelend en bubbel-creërend, ongestoord zijn gang kon gaan zijn voorbij. Maar echte spijt en verandering blijft uit. In The Silicon Passion gaan Derk Stenvers en David Schwarz op zoek naar een uitweg uit de put die technologie voor ze heeft gegraven. Op zoek naar een nieuwe relatie met Big Tech. Hierbij halen ze inspiratie uit één van de belangrijkste verhalen over boetedoening: de kruisiging. Met Bachs’ Matthäus Passion, live synthesizermuziek, audio- en video-technologie en een parade van kleurrijke personages zoeken ze wie of wat er precies aan het kruis genageld moet worden, en hoe de wereld er na een wederopstanding uit zou kunnen zien.

De versie die gespeeld wordt tijdens PublicSpaces 2023 is een verkorte versie van de performance die eerder o.a. te zien was tijdens SPRING Festival en May Contain Hackers.

Nagesprek met Siri Beerends | 13:15 – 14:00 @ Grote Zaal

Aansluitend op de performance Silicon Passion reflecteert Siri Beerends, cultureel socioloog en onderzoeker bij SETUP, op de staat van de technologie: Dat het internet na de Silicon massasurveillance, datahandel, monopolievorming en algoritmische polarisatie kapot is wisten we al. Daarvoor geven we graag de schuld aan het grote boze Big Tech. Maar wat als het probleem dieper ligt? Als we een andere weg met digitale technologie willen inslaan, moeten we beginnen bij de relatie die wij met technologie zijn aangegaan. Samen met Levien Nordeman, docent en onderzoeker op het gebied van data, AI en samenleving aan de Hoogeschool Utrecht en Cesar Marjorana, schrijver en presentator bij BNNVARA vraagt Siri zich niet zozeer af wat technologie ons aandoet, maar eerder wat wij de technologie aandoen.