20 Oct 2023

Project Dodo bij Big DaDa

De dodo. We kennen dit dier alleen nog uit fictie en verhalen. Pas ontdekt rond 1600, maar 80 jaar later al volledig uitgestorven door toedoen van Nederlandse kolonisten. Op dit moment brengen wetenschappers het dier genetisch in kaart, om met behulp van gen-tech deze mysterieuze vogel weer tot leven te wekken en het ecosysteem te herstellen. Een kans om deze zwarte bladzijde in de geschiedenis eindelijk om te slaan. Het is Jurassic Park, maar dan echt.

PROJECT DODO. Let’s wing it!

Maar wat als dit lukt? De dodo was in 1680 al niet opgewassen tegen de mens. De wereld van nu kent nóg meer gevaren; hoe voorkomen we dat de geschiedenis zich herhaalt? SETUP introduceert daarom PROJECT DODO. Een high-tech volautomatisch exoskelet waarmee we de dodo 21st-century-proof maken. Zodat dit vreemde wezen deze keer een eerlijke kans maakt. Het eerste werkende prototype van het exoskelet wordt tijdens Big DaDa tentoongesteld in Arti.

Met PROJECT DODO verkennen we het fenomeen van tech-solutionisme. Waar komt de neiging vandaan om onszelf met technische quick-fixes uit de grote problemen van onze tijd te innoveren? Welke nieuwe problemen brengt dit met zich mee en wat zegt het over ons eigen gedrag? De dodo als spiegel, om te kijken naar de bijzondere wezens die mensen heten.