4 Nov 2023

Museumnacht Amsterdam

Tijd

19:00 - 02:00

Entree

€Uitverkocht

Wat als het lukt om de Dodo weer tot leven te brengen? Het duifachtige dier was in 1680 al niet opgewassen tegen de mens. De wereld van nu kent nóg meer gevaren; hoe voorkomen we dat de geschiedenis zich herhaalt? SETUP presenteert: PROJECT DODO.

Op dit moment brengen wetenschappers het dier genetisch in kaart, om met behulp van gen-tech deze mysterieuze vogel weer tot leven te wekken en het ecosysteem te herstellen. Een kans om deze zwarte bladzijde in de geschiedenis eindelijk om te slaan. Het is Jurassic Park, maar dan echt.

Maar wat als dit lukt? De dodo was in 1680 al niet opgewassen tegen de mens. De wereld van nu kent nóg meer gevaren; hoe voorkomen we dat de geschiedenis zich herhaalt? SETUP introduceert daarom PROJECT DODO. Een high-tech volautomatisch exoskelet waarmee we de dodo 21st-century-proof maken. Zodat dit vreemde wezen deze keer een eerlijke kans maakt. Het eerste werkende prototype van het exoskelet wordt tijdens Museumnacht tentoongesteld in Arti.

Met PROJECT DODO verkennen we het fenomeen van tech-solutionisme. Waar komt de neiging vandaan om onszelf met technische quick-fixes uit de grote problemen van onze tijd te innoveren? Welke nieuwe problemen brengt dit met zich mee en wat zegt het over ons eigen gedrag? De dodo als spiegel, om te kijken naar de bijzondere wezens die mensen heten.