Van een OV-chipkaart in je arm tot je brein uploaden naar de cloud. Al decennialang dromen we van hybride mens-machines, om sneller, sterker, slimmer of efficiënter te worden. Die sci-fi-dromen lijken zich nu te vermengen met de realiteit. Elon Musk hoopt binnen het komende half jaar een menselijk brein aan een computer te koppelen. Of zoals hij het zelf omschrijft: ‘een stuk van de schedel vervangen door een smartwatch’.
Is het echt zo eenvoudig, of moeten we grotere vragen stellen? Wat doet technologie als deel van je lichaam met je zelfbeeld en je persoonlijkheid? Hoe leer je leven als mens-machine? In deze achtste editie van de Privacyrede vragen we het aan de Britse Harry Parker.
Over Harry Parker
Harry Parker is veteraan en werd uitgezonden naar Irak en Afghanistan. Door een explosief verloor hij tijdens zijn laatste missie zijn beide benen. Harry heeft inmiddels twee hi-tech prothetische benen die hem in staat stellen om te leven zoals voorheen. Toch beschouwt hij zichzelf nu als een ander persoon: een nieuw lichaam met een nieuwe identiteit. Want hoe voelt het om 12% machine te zijn? Is het een handicap, of juist een blik op de toekomst van de mens als cyborg?
Harry schreef het boek Hybrids Human. Met zijn eigen ervaringen, maar ook zijn gesprekken met andere veteranen, doktoren en de tech-industrie. Tijdens deze avond geeft Harry een korte rede, waarna hij in gesprek gaat met schrijver Ewoud Kieft. In dit gesprek krijgen we een inkijkje in de wereld van ‘hybrid humans’ en praten we over ons (toekomst)beeld van deze ontwikkelingen.
Over de Privacyrede
De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Community-partners zijn Freedom Internet en de Utrecht Data School. Dit is de achtste editie. Waar we in de eerste edities keken naar de staat van privacy, zoomen we nu wat meer uit. Hoe helpt, stuurt of beperkt nieuwe technologie ons?
Foto door Steven Pocock / Wellcome Collection