In therapie met sociale media bij De Balie

In therapie met sociale media bij De Balie
© Margot Beekelaar

Maandag 27 juni 2022

In therapie met sociale media bij De Balie

Tijd
20:00-22:00
Locatie
Amsterdam | De Balie
Entree
11,50 - 13,50
Koop jouw ticket!

De sociale medialoze mens bestaat niet meer. In korte tijd zijn platforms als Twitter, Facebook, Instagram en TikTok het weefsel van onze samenleving geworden. Kunnen we onze verhouding tot deze platforms gezonder maken?

Uit de noodzaak om het narratief rondom onze relatie met sociale media te veranderen, onderzocht SETUP samen met media-antropoloog Jeroen de Vos of het wel de gebruiker is die zich steeds maar weer moet aanpassen, of dat het tijd is voor de platforms om in te zien waar ze tekort schieten in de relatie.

Samen met filmmaker Stephen Kearney maakten we vier typerende videos over het karakter van onze digitale vrienden. Met enig ongemak kropen we samen met onze geliefde sociale media kanalen op de bank bij de relatietherapeut. Op weg naar een gezonde relatie... 

In het programma 'Relatietherapie met sociale media' bij De Balie, gaan we dieper in op onze relatie met sociale media. Wat maakt deze platforms nu juist ongezond in hun relatie tot ons? Hierover praten we o.a. met cultuursocioloog Siri Beerends en GZ-pyscholoog en Youtuber Najla Edriouch. Ook Jeroen de Vos en Stephen Kearney zullen aanschuiven om de inzichten uit ons project te delen.

De sprekers

Najla Edriouch is GZ-psycholoog werkzaam in de specialistische GGZ en oprichter van het platform Psycholoog Najla. Op haar website, socials en YouTube kanaal  (@psycholoognajla) deelt zij hoe jij wetenschappelijk bewezen adviezen en technieken uit de psychologie, in je eigen leven kan toepassen. Hiernaast is zij actief in de media voor onder andere NOS, RTL en SBS6 als media psycholoog.

Jeroen de Vos is media-antropoloog met een achtergrond in media studies & culturele antropologie. Methodieken uit deze disciplines combineert hij in toegepast media analyse en doelgroeponderzoek en dat altijd voor- binnen, of met de opdrachtgever. Voor SETUP onderzocht hij onze relatie met sociale media, waarvan de resultaten uitgewerkt zijn in video’s in samenwerking met filmmaker Stephen Kearney.

Siri Beerends is cultuursocioloog en schrijver en werkzaam bij SETUP. Daarnaast doet ze haar promotieonderzoek aan de Universiteit Twente naar authenticiteit in de context van opkomende digitale technologieën en de relatie tussen kunstmatige intelligentie en mens.

Meer sprekers worden later bekendgemaakt.