SETUP en de bieb spelen art games

SETUP en de bieb spelen art games

Donderdag 17 juni 2021

SETUP en de bieb spelen art games

Tijd
19:30-21:00
Locatie
Online
Entree
Gratis
Aanmelden

De schaduwkant van social media, immigratieproblematiek of geestdodend kantoorwerk: hoe verwerk je dat in een game? SETUP en de bieb duiken met experts een avond in de wereld van games met een boodschap.

“Jij bent een karkas dat gratis grondstof voor me wint.” Met deze woorden word je geconfronteerd als je je in de videogame Just a Like al springend een weg probeert te banen door de wereld van social media. Het platformspel, ontwikkeld door een team van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, heeft als doel de jongere generatie mee te nemen in hoe sociale media hun gedrag en identiteit vormt.

De karkassen-quote is een verwijzing naar een uitspraak van sociaal psycholoog Shoshana Zuboff en haar Magnus opus The Age of Surveillance Capitalism. In het programma ‘SETUP en de bibliotheek spelen art games’ nemen we artistieke games die zich mengen in het maatschappelijk debat, zoals Just a Like, onder de loep. Om samen met het publiek de filosofische ideeën van Zuboff uit te spelen, maar ook om te ontdekken hoe artistieke videogames spelers onderdompelen in complexe thema’s. Om daar een beeld van te krijgen bespreken we ook andere games uit dit genre zoals Paper Please, Passage, The Stanley Parable, September 12thKeezers Quest en Inside. Om de avond af te sluiten, praten we met Eva Hilhorst ook nog in bredere zin over de rol van kunst in het maatschappelijk debat.

Speel je (online) mee?

Sprekers

  • René Glas, Universiteit Utrecht - Games als maatschappijkritiek
  • Evert Hoogendoorn, Expert playful learning - Art game mechanics
  • Eva HilhorstDrawing the Times - Graphic journalism en de rol van kunst in het maatschappelijk debat

Hamburgeractie bij Meneer Potter

Van 12 juni tot 17 juni staat de bibliotheek van Utrecht in het teken van games die een discussie aanwakkeren. Tijdens deze week kun je bij Meneer Potter een speciale Just-A-Like-burger bestellen! Je krijgt dan niet alleen een burger met een mooie korting, maar ook een code om Just A Like alvast te spelen en de makers te voorzien van je feedback.