SETUP @ Boekpresentatie Wij Nihilisten

SETUP @ Boekpresentatie Wij Nihilisten
© Sebastiaan Ter Burg

Dinsdag 2 november 2021

SETUP @ Boekpresentatie Wij Nihilisten

Tijd
20:00-22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Entree
Gratis
Reserveer nu!

SETUP’s theatervoorstelling The Silicon Passion herleeft tijdens de boekpresentatie van “Wij Nihilisten”

Naast het inhoudelijke essay en de inhoudelijke discussie met Marleen Stikker, Miriam Rasch en Maxim Februari zal een deel van SETUP’s theater performance The Silicon Passion worden opgevoerd door Rodrigo Ferreira en De Transmissie. Om zo ook vanuit artistiek onderzoek een aanvulling te geven op het verhaal van Hans Schnitzler's boek 'Wij Nihilisten'.

Wij Nihilisten en The Silicon Passion

In ‘Wij Nihilisten’ schrijft Hans Schnitzler over hoe een elite van tech-entrepreneurs er in korte tijd in geslaagd is om mens en maatschappij te domineren. Een digitale bekering heeft volgens Schnitzler onze levens rigoureus veranderd en daar moeten we iets mee. Hoe heeft deze virtuele klasse dat voor elkaar gekregen? Geïnspireerd door onder andere Friedrich Nietzsches geschriften over nihilisme gaat Schnitzler op zoek naar de culturele wortels van het succes. 

Dit is waar SETUP’s theatervoorstelling The Silicion Passion inhaakt. Afgelopen jaar maakten we met verschillende makers een voorstelling over de macht van Big Tech en het ritueel van aanklagen, veroordelen en vergeven. We keken kritisch naar de rol van Big Tech en vroegen ons af; heeft Big Tech de digitale revolutie eigenhandig deze kant op gestuurd, of zijn er meer verdachten aan te wijzen?

Met een muzikaal tribunaal uit The Silicon Passion door Rodrigo Ferreira en Derk Stenvers en David Schwarz (De Transmissie) creëren we een eerlijk proces, waarin Big Tech, ‘de mensen’ en ‘technologie’ hun aandeel in de digitale revolutie mogen verdedigen. De tijd van vingerwijzen is voorbij, laten we ons eigen aandeel onder ogen komen.

Belangrijk

Dit programma is zowel online als fysiek te bezoeken bij Pakhuis De Zwijger. Een (gratis) resevering is verplicht en de locatie werkt met de CoronaCheck-app voor toegang.