SETUP @ Betweter festival

SETUP @ Betweter festival
© Betweter Festival @ TivoliVredenburg

Vrijdag 1 oktober 2021

SETUP @ Betweter festival

Tijd
19:00-23:00
Locatie
Utrecht | TivoliVredenburg
Entree
€ 15,00
Koop jouw ticket!

SETUP's Siri Beerends vertelt tijdens het Betweter Festival waarom het tijd is dat wij, als gebruikers van het internet, ook een hand in eigen boezem steken.

Kunnen we het internet nog redden?

Het internet is de uitgelezen plek waar je duizenden dierenfilmpjes kunt bekijken of een community vol gelijkgestemden zielen vindt, waar je alles kunt kopen en roepen wat je wilt. Maar ook een plek van datadiefstal, monopolievorming, massasurveillance en polariserende algoritmen. Volgens cultuursocioloog Siri Beerends (Universiteit Twente & Media Lab SETUP) zijn er inderdaad heel veel dingen mis met het web. Dit is echter niet alleen de schuld van tech-giganten als Facebook of Google.

"Verpakt in een sausje van deugdelijkheid en met de beste intenties, blijkt de mens hele schadelijke dingen te kunnen doen."

Siri Beerends vraagt zich daarom af: Kunnen we het internet nog repareren? En wat is het echte onderliggende probleem?

 

Over het Betweter Festival

Het Betweter Festival wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht en is voor iedereen die wil weten hoe de wereld werkt, nieuwe ervaringen niet schuwt en zich graag verwondert. In een ongedwongen festivalsetting ontmoeten bezoekers, artiesten en wetenschappers elkaar en denken samen na over de wereld van morgen en de grote vragen van vandaag. In 2021 vieren de universiteit en het UMC Utrecht samen 385 jaar wetenschap in Utrecht.