SETUP x Studium Generale Maastricht: De ethiek van de techniek (Online)

SETUP x Studium Generale Maastricht: De ethiek van de techniek (Online)

Donderdag 29 oktober 2020

SETUP x Studium Generale Maastricht: De ethiek van de techniek (Online)

Tijd
20:00-21:45
Entree
Gratis
Meer informatie

In een dubbellezing met Dr. Kathleen Gabriëls (Universiteit Maastricht), gaat Siri Beerends in op AI en sociale insluiting. Hoe betrekken we een bredere groep mensen bij dit onderwerp?

Regels voor robots

Dr. Katleen Gabriels, Associate Professor computerethiek & techniekfilosofie, Universiteit Maastricht.

De zoekmachine van Google, de tijdslijn van Facebook, Amazon Echo… veel van onze dagelijkse technologie bevat artificiële intelligentie (AI). We kunnen er zelfs morele keuzes aan delegeren. De combinatie van robots en AI leidt tot tal van mogelijkheden, die op hun beurt dwingende ethische vragen oproepen. Welke beslissingen delegeren we aan machines en welke liever niet? In hoeverre zijn algoritmes neutraal of juist (impliciet) discriminerend? En hoe en van 'wie' leren zelflerende AI-systemen eigenlijk? Deze lezing kijkt naar welke ethische regels nodig zijn: regels die robots en AI-systemen zelf moeten volgen, maar ook regels om ze te ontwerpen.

AI en sociale insluiting

Siri Beerends, cultuursocioloog en onderzoeker bij medialab SETUP.

Gezichtsherkenningssoftware met een etnische bias, risico-indicatiesystemen die burgers ten onrechte aanwijzen als fraudeur en algoritmen die minderheden als risicogeval aanmerken waardoor ze moeilijker een lening of baan kunnen krijgen. Dat AI-technologieën niet neutraal zijn, was al langer duidelijk. Als we de sociale werkelijkheid in AI-modellen stoppen, kunnen een hoop dingen verkeerd gaan. Naast regels voor robots, is maatschappelijk bewustzijn belangrijk. Hoe betrek je naast tech-experts, ook andere groepen bij het ontwerp van AI-technologie? Hoe zorgen we dat mensen nieuwe AI-technologieën kunnen vieren, maar zich ook kunnen wapenen tegen de risico’s ervan? Deze lezing maakt ethische AI-vraagstukken invoelbaar en opent de dialoog over stappen in de goede richting.

Livestream

De dubbellezing wordt gratis uitgezonden op het YouTube kanaal van de Universiteit Maastricht.