Re:connect Digital Art Expo: de sorry-editie

Re:connect Digital Art Expo: de sorry-editie
© Het Spijt Me (RTL4, 1993)

Zaterdag 21 november 2020

Re:connect Digital Art Expo: de sorry-editie

Tijd
12:00-21:00
Locatie
Utrecht | De Bibliotheek Utrecht
Entree
Gratis

De beste sorry komt misschien niet van een mens, maar van een machine. Kom geautomatiseerde excuses testen in de bieb!

Let op: tijdstippen en reserveringsmogelijkheden kunnen nog wijzigen. Dit is een vooraankondiging. Wil je meer informatie? Mail dan naar info@setup.nl.

Excuses zijn een herkenbaar moment in iedere relatie: moeilijk, maar met kans op verbetering. Helaas gaat er nog wel eens wat mis bij het geven en ontvangen van excuses. YouTubers hebben niet voor niets apology-video's tot een genre verheven. En ook in de tech-industrie lusten ze er wel pap van. Bijna dagelijks is in het technieuws wel een bedrijf te vinden die 'sorry' zegt voor misstanden met data of algoritmes die een hele nare hokjesgeest bleken te hebben.

Niet alles wat mooi klinkt, heeft ook waarde

Hoe mooi de excuses van Facebook, Twitter of jouw gemeente voor dataschandalen ook klinken, meestal zijn ze niet bedoeld voor echte verzoening met de getroffen partij. Tech-excuses zijn onderdeel geworden van de PR-strategieën van veel bedrijven. Ze klinken ernstig en oprecht, maar zijn vaak bedoeld om het imago van het bedrijf op te vijzelen.

Excuus-machines

Het lijkt erop dat mensen het geven en ontvangen van oprechte excuses gewoon ontzettend moeilijk vinden. Er zijn zoveel gevoelens die kunnen loskomen, dat we er vaak maar liever niet écht aan beginnen. Kan technologie het misschien op dit vlak écht beter? SETUP onderzocht met kunstenaars excuus-machines: die helpen bij het sorry zeggen, maar maken ook het in ontvangst nemen van excuses een stuk makkelijker. 

Kom je ze testen in de bieb?