Openingsexpo Post Utrecht

Openingsexpo Post Utrecht

Vrijdag 13 maart 2020

Openingsexpo Post Utrecht

Tijd
10:00
Einddatum
Vrijdag 27 maart 2020, 17:00
Entree
Gratis
Meer informatie

Op 13 maart opent Bibliotheek Utrecht haar deuren in Post Utrecht. SETUP verhuist mee en exposeert tijdens het openingsfestival de beste interactieve installaties van het afgelopen jaar.

SETUP wijdde heel 2019 aan het onderzoeken van de ingewikkelde versmelting tussen mens en technologie. Het debat over robots is meestal in twee kampen verdeeld: ze zijn onze vriend of onze vijand. Maar er zijn veel meer relaties mogelijk. Door ons een jaar af te vragen welke relaties en versmeltingen tussen mens en technologie nog meer bestaan, zagen de Pottenbakrobot, DIY Clickbait, Cranky en een deepfake video van Henk Westbroek het licht. 

Pottenbakrobot / Potterybot

Romantisch pottenbakken met een robot, zoals Patrick Swayze en Demi Moore dat deden in de film Ghost, kan dat? De Pottenbakrobot heeft het meer dan bewezen: hij is er zelfs beroemd mee geworden. De gezelligste robot van Nederland, gemaakt door Casper de Jong, geeft een romantisch antwoord op de vraag: hoe zorgen we dat mens en robot samen slimmer zijn dan los van elkaar? 

DIY Clickbait

Netflix en Youtube doen ons dagelijks aanbevelingen op basis van data-analyses en algoritmen. Maar inmiddels zijn er ook algoritmen die bepalen wat de inhoud van die video's moet zijn. Yan Waatze en Martijn de Vliegher maakten in het project DIY Clickbait 4 clickbait video's waarvan de titel werd gegenereerd door een algoritme en het script werd uitgewerkt op basis van die titel door mensen die de opdracht kregen via Fiverr.

Genereer in de DIY Clickbait installatie zelf nieuwe videotitels en teken daar binnen 30 seconden een thumbnail bij voor de collectie die misschien wel ooit naar Fiverr wordt gestuurd!

Cranky

Cranky de robot neemt je mee naar een toekomstige wereld, waar bijna al het werk is overgenomen door robots en artificiële intelligentie. Blijft er nog werk over dat mensen beter dan programmeerbare en zelflerende machines kunnen uitvoeren? Als je aan Cranky's arm staat te draaien om 'm op te vrolijken, is er tijd om je dat af te vragen. 

Deepfake Henk Westbroek

Beveiligingscamera’s laten zien hoe een man door een lege Utrechtse Janskerk dwaalt. Henk Westbroek, bekend als zanger van Het Goede Doel, ijsbeert op en neer door het gangpad. "Waar is hier de nooduitgang?!". 

De deepfake video van Henk Westbroek, opgesloten in de Janskerk om daar zijn inspiratie voor de hit 'Waar is hier de nooduitgang' te halen, was onze poging om een stukje alternatieve Utrechtse geschiedenis te maken. Maar deepfake technologie, blijkt iets lastiger dan gedacht.