AI AI Barbie: Event

AI AI Barbie: Event
© SETUP/Waag

Donderdag 6 juni 2019

AI AI Barbie: Event

Tijd
19:00-22:30
Locatie
Amsterdam | Waag
Entree
€ 5,00
Koop jouw ticket!

Als je speelgoed terug gaat praten: welke rol speelt AI in de opvoeding van kinderen? Tijdens deze avond kijken we met experts naar de rol van artificiële intelligentie (AI) in de relatie tussen ouders en kinderen.

Uit onderzoek van Stefania Druga (MIT) blijkt dat slim speelgoed meer invloed kan hebben op de morele keuzes van kinderen dan mensen dat kunnen. Dit vormt voor SETUP en Waag de aanleiding om kritisch te kijken naar de rol van artificiële intelligentie (AI) in de relatie tussen ouders en kinderen. Dit doen we op 6 juni tijdens een hackathon en publieksevent bij Waag.

Het debat over slim speelgoed - speelgoed dat met internet verbonden is - richt zich vaak op databescherming en privacy, maar er zijn ook andere belangrijke vragen. Welke invloed heeft AI bijvoorbeeld op de socialisatie en identiteitsvorming van kinderen? Wat gebeurt er als een AI zich mengt in de relatie tussen ouders en kinderen? Wat zijn de gevolgen van het uitbesteden van ‘frictie’ aan een AI? Hoe veranderen spel en verbeelding als speelgoed steeds slimmer wordt?

Samen met Stefania Druga verkennen hoe we op een menswaardige wijze richting kunnen geven aan de rol die AI gaat spelen in de opvoeding van kinderen. Op 6 juni organiseren we een AI-hackathon voor experts en presenteren we de resultaten tijdens het AI AI Barbie event.

Aan de hand van de ‘provotypes’ (provocerende prototypes) die tijdens de hackathon worden ontwikkeld stellen we tijdens het publieksevenement de nieuwe kaders voor verantwoord gebruik van AI in speelgoed op.

Programma

 • 19.00 – 19.30
  Inloop en koffie
 • 19.30 – 20.00
  Welkom en introductiepresentaties
  SETUP en Waag: Introductie van het thema
  Stefania Druga: Onderzoek
 • 20.00 – 20.45
  Presentatie provotypes AI AI Barbie hackathon
 • 20.45 – 21.00
  Pauze
 • 21.00 – 22.00
  Panelgesprek experts
 • 22.00 – 22.30
  Borrel

Op deze avond wordt Engels gesproken.

Over Stefania Druga 

Stefania is geboren in Roemenië maar woont en werkt in de VS. Zij heeft gewerkt bij MIT, Google en is de oprichter van HacKIDemia in Duitsland. Directe aanleiding voor de samenwerking is haar onderzoek "My Doll Says It’s OK: Voice-Enabled Toy Influences Children’s Moral Decisions".

Stefania Druga heeft met haar onderzoek een onderbelicht aspect in het gesprek rondom slim speelgoed blootgelegd. Omdat machines menselijke eigenschappen toegeschreven krijgen, wekken ze empathie op, waarmee kinderen beïnvloed worden om hun (morele) standpunten te herzien. Daarnaast biedt het door Stefania Druga ontwikkelde platform Cognimates een manier om zelf met AI aan de slag te gaan en alternatieven te verkennen.

De panelleden

Cristina Zaga is onderzoeker en docent aan de Design and Production Management group en bij The Design Lab van Universiteit Twente. Cristina’s promotieonderzoek focust zich op het ontwerp van “robothings”, alledaagse robotische objecten en speelgoed. Zij onderzoekt hoe deze objecten sociaal gedrag bij kinderen in spelverband kunnen stimuleren.

Jochen Peter (PhD 2003, UvA) is Professor bij het departement Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de gevolgen van het gebruik van digitale media voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Marjolijn Antheunis (PhD 2009, UvA) is Professor bij het departement Communicatie en Cognitie en academic director van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op de sociale gevolgen van communicatietechnologieën zoals chatbots en sociale media voor de manier waarop mensen relaties met elkaar vormen, en sociale verbondenheid ervaren. 

In dit project bundelen Waag en Medialab SETUP de krachten, ondersteund door het SIDN Fonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Het event wordt georganiseerd in samenwerking met Stefania Druga. Haar bezoek wordt mede mogelijk gemaakt door Het Nieuwe Instituut met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Experts kunnen zich gratis aanmelden voor de hackathon die overdag plaatsvindt. Lees meer.

Meer weten over slim speelgoed? Lees hier een korte geschiedenis.