SETUP op Het Nationale Bibliotheekcongres 2018

SETUP op Het Nationale Bibliotheekcongres 2018

Dinsdag 20 maart 2018

SETUP op Het Nationale Bibliotheekcongres 2018

Tijd
09:00-20:00
Locatie
Den Helder | Theater de Kampanje Reserveer nu!

BRICKS, BITS & BOOKS! Bouwen aan de Bibliotheek van overmorgen.

Op het bibliotheekcongres geeft SETUP dit jaar een sessie maakonderwijs 2.0. Daarnaast kun je ons vinden op de beursvloer met Proef je Status.

In steeds meer bibliotheken speelt het zogenaamde 'maakonderwijs' (Maker Education) een belangrijke rol, bijvoorbeeld in de vorm van makerspaces. Maakonderwijs gaat uit van leren door te maken. Vaak jonge bezoekers houden zich bijvoorbeeld bezig met 3D-printers en het programmeren van robots: de technologische mogelijkheden zijn eindeloos. Op zich een goede ontwikkeling, maar door alleen iets te proberen ben je er nog niet. Technologie beïnvloedt bijna alle facetten van ons dagelijks leven. Veel van onze apparaten werken bijvoorbeeld op basis van data en profiling, waarmee algoritmen beslissingen voor ons maken. Toch weten maar weinig mensen hoe dit werkt. Ook vergeten we soms kritische vragen te blijven stellen. Medialab SETUP begeeft zich op het snijvlak van cultuur en technologie en ontwikkelt laagdrempelige workshops om dit soort vragen te integreren in het huidige 'maakonderwijs'. Hierbij kijken we niet alleen naar het maken van nieuwe technologie, maar verleiden we deelnemers ook tot kritisch denken. Duizelt het je? Geen zorgen! In onze sessie maakonderwijs 2.0 gaan we hiermee aan de slag. Ontdek wat een apparaat met jouw postcode kan doen, leer tekenen als een algoritme en maak kennis met spelvormen die onderwerpen als dataprofiling voor iedereen begrijpelijk maken.

"Proef je Status" is een koffiezetapparaat dat de normaliter subtiele data-discriminatie erg expliciet maakt. Je krijgt een kop koffie door de cijfers van je postcode in te voeren. Door naar 'status score' van die postcode te kijken bepaalt het apparaat of je een lekker of een slap kopje koffie krijgt.