Klaagrobot Paaltje in première

Klaagrobot Paaltje in première
© Dongwei Su

Zaterdag 8 december 2018

Klaagrobot Paaltje in première

Tijd
12:00-16:00
Locatie
Utrecht | De Bibliotheek Utrecht

Deze zaterdag presenteren we klaagrobot 'Paaltje' in de Bibliotheek Utrecht. Kom je ook klagen?

Om aandacht te vragen voor het algoritmische doolhof waarin steeds meer burgers vastlopen ontwikkelde medialab SETUP de automatische klaagrobot ‘Paaltje’. Deze zaterdag presenteren we Paaltje in de Bibliotheek Utrecht. Kom je ook klagen?

Met Paaltje kunnen burgers in een handomdraai bezwaar maken tegen ontwikkelingen in hun buurt. Het apparaat is gekoppeld aan je locatie en signaleert wanneer een bezwaar bij de gemeente wordt ingediend. Als je tegen hetzelfde feit bezwaar wilt maken, druk je op de rode knop. Vervolgens stuurt Paaltje een bijbehorend klachtenformulier naar je e-mailadres en plaatst hij zelfs een klaagtweet op Twitter. Ook houdt hij je op de hoogte van overschrijdingen van afgesproken limieten, zoals de luchtkwaliteit. Lokale actiegroepen zien de klaagrobot helemaal zitten. In Utrecht is een pilot gestart met actiegroep Binnenstad 030 waarbij meerdere Paaltjes betrokken zijn.

Paaltje is ontwikkeld in samenwerking met filosoof Dirk van Weelden en softwareontwikkelaar Joost Helberg. Door klagen te automatiseren worden de rollen omgedraaid en krijgt de digitaliserende overheid een koekje van eigen deeg. Paaltje daagt overheden en burgers uit om in gesprek te gaan over de vraag welke beslissingen we wel en vooral ook niet aan algoritmen willen uitbesteden.

Zaterdag 8 december kun je Paaltje bewonderen in de Bibliotheek Utrecht. Naast het originele Paaltje presenteren we de ‘thuiseditie’ van Paaltje. Tim de Beet van Binnenstad030 gaat in gesprek met geïnteresseerden. Want is Paaltje nu een handige, automatische activist of een vermenigvuldiger van lastpakken?