Culturele Zondag Utrecht Digitaal

Culturele Zondag Utrecht Digitaal
© Sebastiaan ter Burg

Zondag 4 november 2018

Culturele Zondag Utrecht Digitaal

Tijd
11:00-18:00
Meer informatie

Mixed-media installaties, interactieve games, internetkritiek op de Yami-Ichi, robots in een yurt en meer verrassende presentaties.

Samen met Impakt en Culturele Zondagen introduceert SETUP de jonge Utrechtse e-culture sector. Maak kennis met trends, projecten, achtergronden en de geschiedenis van de digitale cultuur. Utrechtse organisaties, kunstenaars en opleidingen openen hun deuren en presenteren diverse interessante en belangrijke projecten met onderwerpen die op dit moment in de samenleving spelen.

Verwacht mixed-media installaties, virtual reality, interactieve games, multimediale voorstellingen, verrassende lezingen en presentaties van digitale vormgevers, uitvinders en kunstenaars. SETUP doet met maar liefst vier projecten mee, op wel zes locaties!

Expositie Installation 48

Domplein, Domtoren & De Nijverheid

SETUP en Oneseconds presenteren voor het eerst de vier nieuwe interactieve installaties van het project Installation48. Over algoritmes, internetcultuur en nieuwe vormen van verhalen vertellen. Ga de onverwachte interactie met deze werken aan en ontdek de artistieke kant van nieuwe technologie. Een spectaculaire audiovisuele installatie met lasapparaten vind je bij De Nijverheid. In de schitterende Michaëlskapel van de Domtoren vind je een grote, circulaire installatie met naaimachines en een unieke installatie waarin dierlijk en mechanische materialen samenkomen. Voor het vierde werk duik je in de wereld van surveillance en algoritmen tijdens een performance in een container op het Domplein.

Next Culture Lab

Stadhuisbrug

Een Mongoolse yurt op de Stadhuisbrug? Stap binnen en tover de ruimte om naar een club, meditatieve ruimte of koffiehuis. Draai aan het rad of schreeuw tegen de robots en kijk hoe dit hun gedrag beïnvloedt. Next Culture is een samenwerkingsproject voor een VMBO-lesprogramma over technologie.

Yami Ichi / Internet Black Market

TivoliVredenburg

Na Tokyo, New York en Berlijn, vindt vandaag de 25e editie van de internationaal legendarische Yami Ichi plaats in Utrecht. Ruim 100 kunstenaars, ontwerpers en vrijdenkers komen bij elkaar om op deze offline markt échte producten & concepten te verkopen die een reactie vormen op de online wereld. Dompel je onder in een internetmarkt vol reacties op cookies, algoritmes, de blockchain, fakenews, de hashtag, emoji en andere online fenomenen. SETUP verkoopt de beste producten uit de projecten van afgelopen jaren. Probeer onze verzuilingstinder of Proef je Status Limonade en ga naar huis met een van onze unieke producten.

ROBOTS doe-expo

Bibliotheek Utrecht, derde verdieping

In de tentoonstelling ga je met Casper mee op tijdreis om alles te leren over de relatie tussen mens en machine. Aan de hand van prikkelende vragen en opdrachten kunnen kinderen experimenteren en uitvinden hoe onze relatie met robots er in 2060 uit zal zien. In samenwerking met de Bibliotheek Utrecht, De Vrijstaat en kunstenaar Casper de Jong.

Kijk voor het gehele programma en de deelnemende locaties op de website van Culturele Zondagen.