Opening Algoritmisch Historisch Museum Bibliotheek Utrecht

Opening Algoritmisch Historisch Museum Bibliotheek Utrecht

Event
© SETUP / Dongwei

5 november
Vorige week op de Dutch Design Week, nu in onze eigen stad: het Algoritmisch Historisch Museum


Details

Datum
zondag 5 nov 2017 14:00 tot 15:00
Entree
Gratis
Locatie
Bibliotheek Utrecht
Utrecht

De maand november staat bij de Centrale Bibliotheek Utrecht in het teken van Nederland Leest. Het thema van dit jaar is Robotica. In kader van deze thematiek is de hele maand november het Algoritmisch Historisch Museum te bezoeken op de eerste verdieping van de bibliotheek. Op zondag 5 november wordt de tentoonstelling om 14.00 uur geopend. 

Tijdens de opening verzorgt curator van het museum Ellen Bijsterbosch een inleiding en een exclusieve rondleiding door het museum waarbij je meer te weten komt over de aanleiding en de achtergrond van het Algoritmisch Historisch Museum. Ook verschaft Ellen een inkijkje in het maakproces van de artefacten uit het museum: wat is feit en wat is fictie. Zowel de opening als rondleiding zijn gratis toegankelijk. 

Het museum
In het museum verkennen we drie thema's in de Nederlandse geschiedenis waar algoritmes geen rol speelden nu mét algoritmes. De drie historische thema's zijn slavernij en medische wetenschap in de 18e eeuw, de strijd voor algemeen kiesrecht in de 19e eeuw en verzuiling en seksuele moraal in de jaren '50 van de 20e eeuw. Het zijn thema's waarvan we met de kennis van nu onrecht, ongelijkheid of een beklemmende moraal ervaren. Hedendaagse algoritmes bevatten ook deze vooroordelen en ongelijkheid. Ze maken immers gebruik van data die ingebed zijn in onze maatschappij. Om hier een beeld van te krijgen duiken we in de eeuwenoude geschiedenis van algoritmes en maken we duidelijk hoe algoritmes leren van ons, onze beperkingen en onze vooroordelen.

Activiteiten Nederland Leest en de Centrale Bibliotheek
Vrijdag 3 november is de opening van NL Leest met Robot versus Ronald Giphart. In samenwerking met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen ging schrijver Ronald Giphart een experiment aan om samen met een robot een boek te schrijven. Om te beoordelen of dit is gelukt, kan je het boek 'Ik, robot' lezen vanvan Isaac Asimov waar het verhaal van Giphart aan toe is gevoegd. 

Partners