Kunnen wij dit maken?! Masterclasses

Kunnen wij dit maken?! Masterclasses

Event
© SETUP / Dongwei

Vanaf 9 mei
SETUP onderzoekt in vijf masterclasses hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we algoritme- en databewust(er) kunnen handelen.


Details

Datum
dinsdag 9 mei 2017 19:00 tot dinsdag 6 jun 2017 19:00
Entree
€ 175,00
Locatie
Bibliotheek Utrecht
Utrecht

Van slimme thermostaten tot nieuwsgierige matrassen; steeds meer van onze huishoudelijke apparaten worden verbonden aan het internet. Ze praten constant met elkaar, met ons en over ons. Zo leren ze ons steeds beter kennen. Maar hoe goed kennen wij onze apparaten eigenlijk?

In de workshops van Kunnen wij dit maken?! nemen we je mee in de wereld van data en algoritmen.
Vertrekpunt is de razendsnelle opmars van het ‘Internet of Things’: een ontwikkeling waarbij in potentie ieder object in een medium voor digitale creatie verandert. Van verlegen voetenbankje tot asociaal koffiezetappaat: koppel een object aan het internet en een heel scala aan nieuwe mogelijkheden wordt toegankelijk.

Medialab SETUP onderzoekt door middel van masterclasses waar de ethische en artistieke grenzen liggen in de toepassing van algoritmen op apparaten die we dagelijks gebruiken. Welke mogelijkheden en onverwachte gevaren brengt deze wereld met zich mee?

De Masterclass in vogelvlucht
In de masterclass Kunnen Wij Dit Maken?! ontwerp en bouw je in 5 lessen zelf een werkend prototype van een slim apparaat. Je leert vanaf beginnersniveau werken met arduino’s, sensoren en datasets. We behandelen de belangrijke basisprincipes die nodig zijn om de werking van slimme apparaten te begrijpen en de werking ervan te doorzien. Aan de hand van de lessen en onze voorbeeldapparaten ontwerp jij je eigen kieskeurige koelkast, (a)sociale wijntapper of lief handoekrekje. Let wel, we kijken ook naar de ethische kant van jouw creatie. Bouw je een slimme hulp voor in huis, of juist een heel bijdehand of bevooroordeeld apparaat? Wat zijn de gevolgen voor de gebruiker van jouw slimme apparaat?

Na afloop van de masterclass neem je een notitieboekje vol met ideeën, inspiratie en opgedane kennis èn natuurlijk je eigen werkende prototype mee! Klik hier voor meer informatie.

Partners