DIGITAL DAYS

DIGITAL DAYS

Event
© SETUP

3 maart
Interactieve installatie 'De kans dat jij er bent is ons bekend' in Kunsthal Rotterdam


Details

Datum
vrijdag 3 mrt 2017 10:00 tot zaterdag 4 mrt 2017 17:00
Entree
€ 12,00
Locatie
Kunsthal Rotterdam
Rotterdam

Tijdens DIGITAL DAYS in Kunsthal Rotterdam staat de relatie tussen mens en technologie centraal.

Er zijn lezingen, workshops, films, games en interactieve installaties. Het programma komt tot stand in samenwerking met onder meer V2, STRP en SETUP. Op 3 en 4 maart vindt de interactieve performance ‘De kans dat je er bent is ons bekend’ plaats, die de werking van big data voor inzichtelijk en invoelbaar maakt.

De Nationale Verjaardagskalender
Steeds meer overheden en bedrijven verzamelen op grote schaal persoonlijke data. Tegelijkertijd kwamen er in het afgelopen jaar veel databaselekken, obscure data-analyses en ethische bezwaren aan het licht. Hoe moeten we omgaan met deze ontwikkelingen, die veelal niet zichtbaar zijn? Deze ontwikkelingen vormden voor SETUP de aanleiding voor het project De Nationale Verjaardagskalender: een database met de namen, adressen en verjaardagen van Nederlanders erin. Met cadeausuggesties op basis van profiling-algoritmes.

In zes hackathons verzamelde SETUP data van bijna een miljoen Nederlanders. De data is gescraped van voetbalverenigingen tot sites als Schoolbank.nl. In het begin van het project was al duidelijk dat SETUP om veiligheidsredenen de database niet openbaar kon aanbieden op het internet. Om toch op gecontroleerde wijze toegang te geven tot de database, is er samenwerking gezocht met theatermakers Ingrid Govers en Margit Odems. Zij hebben een interactieve performance 'De kans dat jij er bent is ons bekend' gemaakt die de werking van big data voor een breed publiek inzichtelijk en invoelbaar maakt. Bekijk hier de trailer.

Voor de DIGITAL DAYS gelden de reguliere toegangsprijzen van de Kunsthal. 

Speeltijden:
- Vrijdag 3 maart 12.30 – 16.30 uur 
- Zaterdag 4 maart 10.00 – 17.00 uur en 20.30 – 00.30 uur

Meer informatie over het programma van de DIGITAL DAYS en 'De kans dat jij er bent is ons bekend' vind je hier