Design Hackathon

Design Hackathon

Event

8 maart
The Art of Data Politics


Details

Datum
woensdag 8 mrt 2017 10:00 tot 18:00
Entree
Gratis
Locatie
Bibliotheek Utrecht
Utrecht

The Art Of Data Politics: een hackathon gehost door SETUP in samenwerking met Datafied Society & [urban interfaces].

Could data-driven art make our urban public sphere great again?

Na de verkiezing van Donald Trump en met de verkiezingen in Nederland in aantocht waarschuwen steeds meer publicisten voor de vertroebeling van het publieke debat. Door algoritmische ‘filter bubbles’ zien we vooral een informatiestroom die ons wereldbeeld bevestigt. Daarnaast is het in een medialandschap vol ‘framing’, ‘fake news’ en ‘alternative facts’ lastig om feit en fictie te onderscheiden. Het is een fact-free werkelijkheid waarin zelfs fotografisch bewijs en ruwe data met toenemend wantrouwen worden bejegend en die de noodzaak vergroot voor een alternatieve aanpak die het vertrouwen in data en feiten beetje bij beetje kan herstellen.

Binnen deze hectische verkiezingscontext organiseren we een ontwerpuitdaging voor datakunstenaars die met hun ontwerp en verbeelding een politieke rol van betekenis beogen. Kunnen we een alternatief vinden voor een deels vergiftigde online publieke sfeer door wereldbeeldontwikkeling en debat weer naar de publieke, urbane ruimte te verplaatsen? Kunnen ‘harde feiten’ in de vorm van steeds beter toegankelijke ‘ruwe’ databronnen daarbij helpen?

In de week voorafgaand aan de hackathon, op 27 februari, zijn deelnemers uitgenodigd om het debat Imaging [Urban] Data Visualization bij te wonen. Tijdens Imaging [Urban] Data Visualization, georganiseerd door Datafied Society en [urban interfaces] in samenwerking met SETUP en MCW Expertise Centre, zullen experts op het gebied van datavisualisatie met elkaar in debat gaan over de rol van datavisualisatie in de publieke ruimte. Onder de deelnemers van het debat zijn o.a.: Tanne van Bree, Yuri Engelhardt, Klaas Kuitenbrouwer, Eef Masson, Geert Mul, Peter Pelzer, Richard Vijgen, and Linda Vlassenrood. Het debat vormt de basis voor de ontwerpuitdaging van de hackathon. 

De opdracht:

  • Ontwikkel een concept voor een artistieke installatie in de publieke ruimte waarbij je publiek laat interacteren met voor de verkiezingen relevante data
  • Pitch je eerste concept tijdens de lunch aan experts van SETUP (Jelle van der Ster) en Universiteit Utrecht (Nanna Verhoeff & Karin van Es)
  • Verwerk de feedback in een ‘paper prototype’ waarin je met een filmpje demonstreert hoe de installatie in de praktijk vorm krijgt

Voorwaarden:

  • Publieke ruimte kan zowel binnen zijn (in een publiek gebouw) of buiten (op straat)
  • Maak waar mogelijk gebruik van bestaande objecten (denk aan: stoep, standbeeld, bankje, parkeerautomaat)
  • Werk in teams van 2 tot maximaal 4 personen
  • Maak waar mogelijk gebruik van echte datasets of beoog het gebruik van echte data
  • Alle (auteurs)rechten blijven eigendom van de deelnemers

We zijn op zoek naar: artiesten, designers, (creatieve) programmeurs, data analisten, activisten, studenten (kunst/design/data), professionals die met ons willen onderzoeken waar data en debat in de openbare ruimte samenkomen en hoe artistieke interventies hierin een breed publiek aanzetten tot actie. Voor de deelnemers is er een kleine vergoeding beschikbaar.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar Sylvia Koopman: s.g.m.koopman@uu.nl.