Devious Devices op Dutch Design Week

Devious Devices op Dutch Design Week
© SETUP

Zaterdag 22 oktober 2016

Devious Devices op Dutch Design Week

Tijd
10:00
Einddatum
Zondag 30 oktober 2016, 18:00
Locatie
Eindhoven | Veemgebouw Strijp-S
Entree
€ 17,50
Koop jouw ticket!

Het begon met liegende Volkswagens. Wat als slimme apparaten zich tegen ons keren?

Zal je broodrooster je toast straks net een beetje laten aanbranden als je een slechte online reputatie hebt? In onze tentoonstelling 'Louche Apparaten' op de Dutch Design Week onderzoekt SETUP een toekomst waarin apparaten niet alleen slim zijn, maar ook brutaal en bijdehand. Het Volkswagen schandaal bewees dat steeds meer van onze alledaagse apparaten beslissingen nemen die niet altijd in ons voordeel zijn. Op basis van big data kunnen ze ons het leven wel eens zuur gaan maken.

Tentoonstelling

Tijdens de Dutch Design Week tonen we de provocatieve prototypes die binnen dit project worden ontwikkeld. Betrokken makers zijn onder andere:

  • The Incredible Machine. Zij zijn één van de opstellers van het Internet of Things Design Manifesto en betrokken bij de Just Things Foundation. Voor de tentoonstelling ontwikkelt The Incredible Machine een dubieuze 'voice assistant' die je leven thuis een stuk (on)gemakkelijker belooft te maken.
  • Jasper van Loenen. Deze maker en kunstenaar werd bekend met zijn Drone it yourself kit. In 2015 won hij (tegelijk met Rosa Menkman) de Crypto Design Challenge met een armband die een schok gaf als je een onveilige website bezocht. Wie niet horen wil moet maar voelen. Voor de tentoonstelling onderzoekt Jasper hoe de reputatie-economie op kleine schaal kan werken, bijvoorbeeld in het gezin.
  • Vincent Hoenderop. Tijdens zijn stage bij SETUP ontwikkelde Vincent een koffiezetapparaat dat subtiele data-discriminatie erg expliciet maakt. Je krijgt een kop koffie door de cijfers van je postcode in te voeren. Door naar status scores van die postcode te kijken bepaalt het apparaat of je goede of slechte koffie krijgt.

"The price of the Internet of Things will be a vague dread of a malicious world" — Marcelo Rinesi