Devious Devices op Dutch Design Week

Devious Devices op Dutch Design Week

Event
© SETUP

Vanaf 22 oktober
Het begon met liegende Volkswagens. Wat als slimme apparaten zich tegen ons keren?


Details

Datum
zaterdag 22 okt 2016 10:00 tot zondag 30 okt 2016 18:00
Entree
€ 17,50
Locatie
Veemgebouw
Eindhoven
Voertaal
Engels

Het begon met liegende Volkswagens. Wat als slimme apparaten zich tegen ons keren?

Zal je broodrooster je toast straks net een beetje laten aanbranden als je een slechte online reputatie hebt? In onze tentoonstelling 'Louche Apparaten' op de Dutch Design Week onderzoekt SETUP een toekomst waarin apparaten niet alleen slim zijn, maar ook brutaal en bijdehand. Het Volkswagen schandaal bewees dat steeds meer van onze alledaagse apparaten beslissingen nemen die niet altijd in ons voordeel zijn. Op basis van Big Data kunnen ze ons het leven wel eens zuur gaan maken.

Tentoonstelling

Tijdens de Dutch Design Week tonen we de provocatieve prototypes die binnen dit project worden ontwikkeld. Betrokken makers zijn onder andere:

  • The Incredible Machine. Zij zijn een van de opstellers van het Internet of Things Design Manifesto, en is betrokken bij de Just Things Foundation. Deze stichting organiseert ook een tentoonstelling op de Dutch Design Week, we zijn buren. Voor de tentoonstelling ontwikkelt The Incredible Machine een dubieuze 'voice assistant' die je leven thuis een stuk (on)gemakkelijker belooft te maken.
  • Jasper van Loenen. Deze maker en kunstenaar werd bekent met zijn "Drone it yourself" kit. In 2015 won hij (tegelijk met Rosa Menkman) de Crypto Design Challenge doordat hij een armband had ontwikkeld die een schok gaf als je een onveilige website bezocht. Wie niet horen wil moet maar voelen. Voor de tentoonstelling onderzoekt Jasper hoe de reputatie economie op kleine schaal, zoals in familieverband, zal kunnen werken.
  • Vincent Hoenderop. Tijdens de stage bij SETUP ontwikkelde Vincent een koffiezetapparaat dat de normaliter subtiele data-discriminatie erg expliciet maakt. Je krijgt een kop koffie door de cijfers van je postcode in te voeren. Door naar 'status score' van die postcode te kijken bepaalt het apparaat of je een lekker of een slap kopje koffie krijgt.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor het persontbijt -en rondleiding bij Malou. Wil je onze expo en die van Just Things bekijken? Koop dan hier je ticket voor de Dutch Design Week.

"The price of the Internet of Things will be a vague dread of a malicious world" - Marcelo Rinesi

Featuring

Partners

Support