Urban Nudging op Border Sessions

Urban Nudging op Border Sessions
© Border Sessions

Vrijdag 4 september 2015

Urban Nudging op Border Sessions

Tijd
09:30-18:00
Locatie
Den Haag | De Nieuwe Regentes
Entree
Gratis
Meer informatie

Op het Border Sessions Festival presenteren we over Urban Nudging.

Dagelijks maken we talloze keuzes, groot en klein. Wat trekken we aan? Fietsen of met de bus? Wat gaat er in onze boodschappenkar? Het is slechts een greep uit alle keuzemomenten die we steeds opnieuw krijgen voorgeschoteld. Bij het gros van deze keuzes denken we rationeel een afweging te maken. Helaas; vaker dan we willen toegeven spelen allerlei niet-rationele processen een rol. Onze emoties of ingesleten beslisregels zijn allesbepalend voor de uitkomst.

Nudging

In al die keuzes worden we vaak subtiel gestuurd in ons gedrag, zonder dat we het bewust doorhebben. Subtiele gedragssturing met behulp van kennis over (onbewust) gedrag heet ook wel 'nudging', en het overkomt ons steeds vaker. SETUP onderzoekt nudging in haar project Urban Nudging. We leren hoe we zelf subtiele gedragsverandering bij verkeersdeelnemers teweeg kunnen brengen.

Ruimte voor de stad

Tijdens Ruimte voor de Stad, deel van het Border Sessions Festival, presenteren we over onze bevindingen. Ons onderzoek zal uitmonden in de Urban Nudging Kit, een handige toolkit waarmee we burgers zelf leren nudgen. Hoe moeilijk of makkelijk is het om zelf de fijne kneepjes van nudging onder de knie te krijgen?

De werkconferentie Ruimte voor de stad is een initiatief van de gemeente Den Haag om samen de transities duurzaamheid, demografie, economie en technologie te verkennen en aan ruimtelijke oplossingen voor Den Haag te werken. Nederlandse en internationale experts met inspirerende lessen en visies zijn uitgenodigd om onze manier van kijken naar de stad te prikkelen.