Urban Nudging Kickoff

Urban Nudging Kickoff
© SETUP

Woensdag 1 april 2015

Urban Nudging Kickoff

Tijd
18:00-20:00
Locatie
Utrecht | Louis Hartlooper Complex
Entree
Gratis

Met experts en beleidsmakers verkennen we onze plannen om Nudging interventies in de stad te doen.

Overheid en bedrijfsleven zijn helemaal verliefd op 'nudging', een nieuwe vorm van design waarbij psychologische kennis van de mens wordt gebruikt om mensen 'bij te sturen' en 'de juiste keuzes te laten maken'.

Dat klinkt heftig, maar volgens voorstanders hebben we hier te maken met een liberale vorm van paternalisme, waarbij ‘slechte‘ keuzes niet per se onmogelijk worden gemaakt, maar goede keuzes alleen 'veel makkelijker'. Kunnen wij als burgers deze technieken zelf ook toepassen?

Wat we gaan doen

We gaan deze nudging-kennis testen op straat, samen met relevante kunstenaars en experts. Met de kennis die we opdoen ontwikkelen we een toolkit waarmee je in je eigen wijk soortgelijke experimenten kunt doen.

Kunstenaars beïnvloeden fietsgedrag

Een eerste voorbeeld is het werk van de Amsterdamse kunstenares Roos Vergouwen. Zij trok met witte ducttape lijnen op het Leidseplein, en voor ze het wist gingen mensen (onbewust) hun fietsen netjes binnen die lijnen parkeren.

Samen met Roos en de Utrechtse straat- en interventiekunstenares Mapije (die voor de Fietsersbond via allerlei interventies ons fietsgedrag probeert te veranderen) willen we deze tactieken onderzoeken in de openbare ruimte. Daarnaast werken we samen met de Brakke Grond in Amsterdam, die in 2015 speelsheid als thema onderzoeken.

We laten ons inspireren door het guerrillakunst-gezelschap 'Department of DIY', dat in Los Angeles ‘s nachts zelf fietspaden op straat tekent. De gemeente van Los Angeles heeft daar vervolgens een eigen toolkit voor ontwikkeld.

De Tour De France

In hoeverre zijn onze experimenten toe te passen wanneer in Utrecht volgend jaar de Grand Départ plaatsvindt?