Urban Nudging #1

Urban Nudging #1
© SETUP

Dinsdag 21 april 2015

Urban Nudging #1

Tijd
14:00-18:00
Entree
Gratis

SETUP brengt nuding (het subtiel sturen van gedrag) naar de Utrechtse binnenstad.

SETUP onderzoekt 'nudging', ofwel het subtiel sturen van gedrag. Want met big data, sensoren en gezichtsherkenning wordt niet alleen ons online gedrag steeds nauwlettender in kaart gebracht; ook ons offline gedrag wordt langzamerhand in kaart gebracht. Op basis van al die data is ons gedrag steeds beter en voorspellen en -uiteindelijk- te sturen.

Wie kan manipuleren heeft de macht. Daarom vinden we het belangrijk dat niet alleen bedrijven en overheden kunnen nudgen, maar dat iedereen dit leert. In een reeks experimenten in de stad onderzoeken we nudging in de praktijk. De beste tips en tricks bundelen we uiteindelijk in een heuse Urban Nudging Kit.

Parkeergedrag van de Utrechtse fietser

Utrecht maakt zich op voor de Grand Depart; de start van de Tour de France. Als fietsstad is Utrecht als geen ander bezig met de lusten en lasten van het fietsen. In gesprekken met gemeente en diverse partners bleek foutief parkeergedrag van de fietsers een nummer 1 ergernis. Kortom, een ideale testcase om te kijken of we dit gedrag subtiel kunnen bijsturen.

De kunstenaars van Circus Engelbregt bedachten 5 nudges die ze op 21 april live gaan testen in de Utrechtse Twijnstraat.