Ik Ben Alice

Ik Ben Alice
© Ik ben Alice

Dinsdag 21 april 2015

Ik Ben Alice

Tijd
19:00-21:30
Locatie
Utrecht | Filmtheater 't Hoogt
Entree
€ 9,00
Koop jouw ticket!

In 2024 hebben we vier keer zoveel ouderen dan we nu hebben. Gaan robots hen gezelschap houden?

We vertrouwen voor onze gezondheidszorg steeds meer op technologische hulpmiddelen.

Zo hebben de afgelopen maanden de 30 proefkonijnen van De Controlegroep zich veelal vrijwillig laten leiden door moderne technologie. Ze gebruikten de nieuwste slimme horloges, armbanden, sensoren, en zelfs schokkende middelen om hun gedrag bij te sturen.

Ik ben Alice

In de documentaire "Ik ben Alice" van regisseur Sander Berger wordt een andere vorm van controle onderzocht: robots. Kunnen deze robots de aankomende vergrijzing helpen opvangen?

Drie oude, alleenstaande vrouwen krijgen opmerkelijk bezoek: bij wijze van proef wordt zorgrobot Alice een tijdje in huis geplaatst. Een komst die de bejaarden niet onberoerd laat. Voor de toeschouwer geldt hetzelfde: een ontroerende, soms hartverscheurende en in moreel opzicht buitengewoon verwarrende documentaire.

In het snel vergrijzende Japan is dit al een populair denkbeeld. Maar ook in Nederland wordt er veel mee geëxperimenteerd, zoals:

  • Scottie, een klassieker van de Waag Society.
  • i-Cat is ook al een tijd onder ons.
  • De SELEMCA onderzoeksgroep experimenteert met meerdere typen robots.
  • Robby, Eva en Lea, van de TU Delft
  • Paro is een knuffelbare robot.

Allerlei vragen

Is deze Tamagotchi voor gevorderden een broodnodige oplossing voor eenzaamheid onder ouderen, of een onmenselijke afleidingsmanoeuvre? En als je dat laatste denkt, wat is dan het alternatief?

Zijn de robots tegen 2024 capabel genoeg om meer taken op te vangen dan aandacht geven?

En wat zijn de privacy issues? Nu al blijkt het in de zorg lastig om de privacy te waarborgen.

Vertoning en discussie

Dinsdagavond 21 april vertonen filmtheater 't Hoogt en SETUP de documentaire 'Ik ben Alice'. Na de vertoning verdiepen we ons in de robotisering van zorg en welzijn en gaan we in gesprek met Henk van Zeijts: projectleider van 'De Virtuele Patiënt en Het Gezondste Festival.

Kaarten zijn te koop via de ticketpagina van 't Hoogt.