De Controlegroep

De Controlegroep
© Mother app

Woensdag 28 januari 2015

De Controlegroep

Tijd
19:30
Einddatum
Zaterdag 11 april 2015, 21:00
Locatie
Utrecht | SETUP HQ
Entree
Gratis

Gezocht: proefkonijnen voor een optimaal digitaal leven.

De opkomst van nieuwe wearables beloven dat ze onze levenspatronen niet alleen zichtbaar, maar ook voorspelbaar en zelfs beïnvloedbaar maken.

In 2015 willen we met een gevarieerde groep mensen gaan uitproberen hoe het is om de controle uit handen te geven, of om juist de grenzen van deze controlerende systemen af te tasten. We richten De Controlegroep op, een club van geïnteresseerden die met een kritische blik de opkomst van (zelf-)controletechnologie onderzoeken.

Wat gaan we testen?

Sommige dingen kan iedereen doen, andere dingen alleen een kleine test-groep. Een eerste selectie van ideeën staat hieronder, we horen graag van jou wat we missen!

  • Omarm de filterbubble – Een week lang alles liken op Facebook, of juist niet. Mat Honan van Wired zag zijn profiel politiek rechtser worden toen hij alles like-te.
  • Elan Morgan deed het tegenovergestelde: ze zwoer de like-knop af en plaatste alleen nog maar berichtjes. Het gevolg was een heerlijk advertentie-vrij profiel.
  • Steeds meer diensten geven je advies. Wat gebeurt er bijvorbeeld als je alleen de door YouTube en Netflix gesuggereerde video’s kijkt?
  • Zou jij de nu al iconische Pavlok-armband willen uitproberen? Deze armband geef je een stroomschok als je slecht gedrag vertoont.
  • De Rotterdamse startup SenseOS kan schrikbarend goed patronen in je leven herkennen als je hun app toegang geeft tot de sensordata van je smartphone. Hoe voorspelbaar is jouw leven?
  • We proberen de nieuwste 'bijsturende apps' zoals Time-Out! en Gym-Pact. Hoe effectief is bijvoorbeeld de sociale controle van online ‘naming and shaming’? De opkomst van (zelf-)chantage apps.

​Deze menukaart zullen we laten uitgroeien zodat er voor iedereen iets interessants op staat.

Presentatie van de resultaten

De eerste bevindingen delen we vanaf februari tijdens de wekelijkse lunchlezingen van Studium Generale. De beste sturende algoritmen vertalen we vervolgens naar een 'Algoritmisch Festival', als vervolg op ons 'Quantified Festival' in 2012.

Meedoen

Interesse? Mail projectleider Lara Coomans via lara@setup.nl om deel te nemen aan De Controlegroep.