Stadsdebat #2: Voetbal is Vrede

Stadsdebat #2: Voetbal is Vrede

Dinsdag 23 oktober 2012

Stadsdebat #2: Voetbal is Vrede

Tijd
20:00-21:30
Locatie
Utrecht | Academiegebouw
Entree
Gratis
Meer informatie

Drie avonden over nieuw burgerschap, hufters en hoffelijkheid.

Drie avonden lang debatteert Studium Generale samen met Utrecht over nieuw burgerschap, met de bijbehorende verantwoordelijkheden, oplossingen op gebied van beleid en motivatie. Tijdens het tweede Grote Stadsdebat op dinsdag 23 oktober staat het onderwerp 'sport en fairplay' centraal.

Nieuw burgerschap

Technologie stelt ons in staat veel andere plekken op de wereld te zien, te beleven of met mensen te communiceren. Toch is jouw identiteit grotendeels gebaseerd op de plaats waar je woont. Je buren, bekenden bij de supermarkt of andere gezichten bij culturele activiteiten in jouw buurt: jij bent onderdeel van een lokale gemeenschap. Het samen leven in een buurt betekent ook samen kijken naar hoe het beter kan en waar je anderen kunt helpen.

Omdat de landelijke overheid zich steeds meer terugtrekt, worden stad en regio meer verantwoordelijk voor het welzijn van hun inwoners. Men rekent daarbij ook op de burger zelf. Daar liggen nieuwe verantwoordelijkheden maar ook veel kansen! Het is een debat waard over hoe we hier mee om moeten gaan.
Wat denk jij?

Sport verbroedert

Op 23 oktober gaat het over sport. Jongeren samen laten sporten geeft hen zelfvertrouwen en vaardigheden die ook nodig zijn om als burger te functioneren.

De avond over lokale mensenrechten is onder leiding van Sofie van Enk. Met aanwezigheid van prof. dr. Paul Verweel (Krajicek hoogleraar USBO, UU en vice-voorzitter KNVB), Cor Jansen (directeur Marketing en Communicatie, UU en voorzitter Omni Zwaluwen), Rebecca de Kuijer (IMC Weekendschool) en studente Carrie van der Kroon (gespecialiseerd in kinder- en mensenrechten).

Jouw fairplay sporter?

Discusseer mee tijdens een van de Grote Stadsdebatten en ontvang na afloop een unieke BurgerBadge. SETUP heeft in samenwerking met Studium Generale een 'Burgerskills app' gemaakt. Hiermee kun je skills aan 'de ideale burger' toewijzen die jij het belangrijkste acht.