Stadsdebat #1: Hufters en Hoffelijkheid

Stadsdebat #1: Hufters en Hoffelijkheid

Dinsdag 16 oktober 2012

Stadsdebat #1: Hufters en Hoffelijkheid

Tijd
20:00-21:30
Locatie
Utrecht | Academiegebouw
Entree
Gratis
Meer informatie

Drie avonden over nieuw burgerschap, hufters en hoffelijkheid.

Drie avonden lang debatteert Studium Generale samen met Utrecht over nieuw burgerschap, met de bijbehorende verantwoordelijkheden, oplossingen op gebied van beleid en motivatie. Tijdens het eerste Grote Stadsdebat op dinsdag 16 oktober staat het onderwerp 'lokale mensenrechten' centraal.

Nieuw burgerschap

Al kun je dankzij internet contact houden met mensen die je ontmoette op reis of de liefde vinden in een uithoek van het land, de plaats waar je woont is nog steeds belangrijk voor je identiteit. Wie je tegenkomt in je dagelijkse omgeving, in de winkel en bij culturele activiteiten in de buurt, draagt bij aan hoe je je voelt. Utrecht scoort hoog als ‘creatieve stad’, vol gezonde, hoogopgeleide mensen, waar veel te doen is en voor elk wat wils.

Toch is het leven dicht op elkaar niet altijd eenvoudig, en niet iedereen kan het op eigen kracht. Sommige wijken doen het beter dan andere. Nu de landelijke overheid zich terugtrekt, worden de stad en de regio meer verantwoordelijk voor het welzijn van hun inwoners. Van burgers wordt verwacht dat zij steeds meer zelf oplossen. Big government is uit, big society is in. Maar wie heeft dan nog welke verantwoordelijkheid? Hoe maak je inzichtelijk of de gekozen aanpak werkt? Hoe zorg je dat burgerinitiatieven effectief en democratisch zijn en ook anderen inspireren? Gemeente en provincie zijn hier dag in dag uit mee bezig en de universiteit doet en denkt mee. Jij ook?

Lokale mensrechten

Deze drie debatten over lokale mensenrechten, burgerschap en samen leven in de grote stad, worden mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Utrecht en georganiseerd in samenwerking met de gemeente en provincie Utrecht. Met medewerking van SETUP (centrum voor creatieve innovatie en nieuwe media, Utrecht).

Debat #1: Hufters en Hoffelijkheid

Utrecht wil samen met burgers, bedrijven en instellingen de Internationale Rechten van de Mens lokaal in praktijk brengen. In Amsterdam riep wethouder Andrée van Es op tot een ‘nieuwe hoffelijkheid’. Wat kunnen beide steden van elkaar leren? Met Andrée van Es, prof. dr. Barbara Oomen (decaan University college, UU) en prof. dr. mr. Stavros Zouridis (Tilburg University). Chris Keulemans (Tolhuistuin) leidt het debat. Prof. dr. Henk Kummeling (decaan van de factulteit Recht, Economie en Bestuurs- en Organisatiewetenschap (REBO)) zal de avond openen.