Coded Perception Expo

Coded Perception Expo

Zaterdag 27 oktober 2012

Coded Perception Expo

Tijd
12:00
Einddatum
Zaterdag 24 november 2012, 17:00
Locatie
Utrecht | SETUP HQ
Entree
Gratis

Een expositie over de esthetiek die ontstaat wanneer computers onze wereld proberen te begrijpen.

De computer komt steeds verder ons dagelijks leven in. Waar je vroeger een desktop PC had in je studeerkamer, heb je tegenwoordig RFID-chips in je pasjes, GPS in je auto en natuurlijk een mobieltje in je broekzak.

Deze computers proberen onze wereld, de wereld van de mens, te begrijpen. Facebook en bewakingscamera's proberen gezichten te herkennen. Je Tom Tom probeert te achterhalen waar hij is, en het OV systeem probeert te volgen hoe je reist. Het is interessant om te begrijpen hoe die systemen ons zien. Hoe zien we eruit door de ogen van een computer? Tijdens deze tentoonstelling bekijken we de opkomst van wat de 'New Aesthetic' wordt genoemd.

Een handje helpen

Daarbij zien we dat de wereld steeds vaker ook zo wordt ontworpen dat het makkelijker wordt voor de computer om de wereld te snappen. Neem bijvoorbeeld QR-codes. Zelf kunnen we die niet meer lezen, maar onze mobieltjes wel. Hetzelfde geldt voor RFID-chips die in allerlei producten verborgen zitten. Zo maken we de wereld meer 'machine readable'. Maar wordt de wereld daarmee ook minder human-readable? Hoe ga je hier als ontwerper mee om?

Wat ook leuk is, is dat de computer er nog niet zo goed in is om de wereld te begrijpen, het gaat nogal vaak mis. Op die momenten zien we de scheurtjes in het systeem, en kunnen wij zien hoe de computer 'denkt'. Het zijn vaak grappige en ook geruststellende momenten. Momenten waarop Big Brother toch nog schattige little brother blijkt.

De volgende curatoren/denkers/kunstenaars/designers doen hier aan mee:

Daarnaast worden er in de erker nog verschillende werken getoond van een internationale groep mediakunstenaars die kritische werken maken over de invloed van computer vision in ons dagelijkse leven. Zo vertonen we Golan Levins 'eyecode', een interactief kunstwerk dat ons bewust maakt van hoe goed computers ons kunnen 'lezen. Er is ook ruimte voor de zogenaamd mislukte 3D prints van Matthew Plummer-Fernandez op de expositie. In zijn werk worden de hierboven beschreven 'errors' in de computertaal zichtbaar gemaakt in fysieke objecten.

Samen zorgen deze werken voor een kritische kijk op de rol van camera's en andere technologie op onze visuele cultuur. Komt dat zien!