Diensten

Diensten

SETUP is het medialab voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur. Vanuit onze kritisch-hilarische signatuur en hands-on aanpak weten we complexe thema’s te vertalen naar een breed publiek zonder ze te zwaar of onbegrijpelijk te maken.

SETUP deelt al haar activiteiten in drie typen/fases in: onderzoekende ontwerpopdrachten (artistiek en inhoudelijk onderzoek met professionals uit de creatieve industrie), agendastellende presentaties (tonen van werk en inzichten aan een breed publiek) en toegepaste programma’s (didactische programma’s voor verschillende segmenten van de markt). We vertellen je er graag meer over.

1. Onderzoekende ontwerpopdrachten

In de fase van ontwerpend onderzoek ontwikkelt SETUP inhoudelijke verhalen en werkt ze samen met professionals uit de creatieve sector om deze verhalen te verbeelden in artistieke werken. Deze inhoudelijke thema’s komen voornamelijk uit eigen initiatief. In een aantal gevallen worden ze specifiek ontworpen om aan te sluiten bij een open call of beoogde samenwerking met partners. In dit onderzoek zien we dat er vaak een spanning zit tussen wat er technologisch mogelijk is en maatschappelijk gewenst. Denk aan onderwerpen als fake news, algoritmes en robotisering. Lees hier meer over het onderzoek dat we in 2018 doen.

Onze samenwerkingsmogelijkheden in dit segment zitten vooral in lezingen en debatten. We maken graag deel uit van publieksevenementen waarin we het publiek meenemen in maatschappelijke discussies. Meer informatie over lezingen kan je hier vinden.

-

2. Agendastellende presentaties

Met agendastellende presentaties presenteren we de opgedane kennis uit ons ontwerpende onderzoek aan het bredere publiek. De focus kan liggen op zowel de onderzoekskant (debat en keynotes over inhoudelijke thema’s, inhoudelijke stukken) als de ontwerpkant (exposities en presentaties van werken en kunstenaars). Idealiter vallen deze samen in de presentatievorm. In een deel van deze presentaties zorgt SETUP voor een eigen event/podium (denk aan de Privacy- rede of lezing met Cathy O’Neil). In andere gevallen haken we in op bestaande podia (Bring Your Own Beamer op het Nederlands Film Festival, het Algoritmisch Historisch Museum op de Dutch Design Week, of een keynote op TEDx Utrecht).

Qua signatuur werkt SETUP vanuit twee kernwaarden: kritisch-hilarisch (de diepte in zonder te zwaar te worden) en hype-resistent (we hebben het niet over technologie alleen omdat ze ‘nieuw’ is). De bijpassende tone-of-voice is verbeeldend en speels. Afgelopen jaren maakten we bijvoorbeeld een discriminerend koffiezetapparaat, verzamelden we de data van miljoenen Nederlanders voor een perfect verjaardagscadeau en bouwden we een fictief museum op de Dutch Design Week.

Onze samenwerkingsmogelijkheden in dit segment zitten vooral in onze publiekstrekkers. We maken graag deel uit van publieksevenementen waarin we op een kritisch hilarische manier het publiek kunnen prikkelen. Ook geven we graag advies.

-

3. Toegepaste programma’s

De kennis die we op doen delen we graag. In onze toegepaste programma’s zetten we de opgedane kennis en gerealiseerde werken uit fase 1 en 2 om in een aanbod voor de markt. Deze programma’s zijn voornamelijk educatief van aard en zijn bedoeld om de deelnemers nieuwe denkkaders en/of vaardigheden aan te leren. Hiervoor werken we veel samen met bedrijven, overheidsorganisaties, musea en onderwijsinstellingen. Er zijn verschillende werkvormen mogelijk binnen deze samenwerkingen, waaronder het geven van workshops tot het ontwikkelen van onderwijsmodules. We richten ons hierin aanvankelijk op drie marktsegmenten: onderwijsinstellingen, bibliotheken en (semi-)overheden.

Onze samenwerkingsmogelijkheden in dit segment zitten vooral in onze workshops en onderwijsmodules. Ons bestaande aanbod is hier te vinden. Maar we maken ook graag nieuwe werkvormen in opdracht van of samen met andere partijen.

-

Samenwerken

We zijn continu op zoek naar organisaties om mee samen te werken. We bieden vooral maatwerk aan. Dit kan per organisatie daarom enorm kan verschillen. Vind je de werkwijze van SETUP leuk en zou je graag een keer kennis willen maken? Leuk! Neem dan contact op met Floris Koster.

Floris