SETUP bouwt een eigen pand

  • Artikel

SETUP bouwt aan een technologie-kritische samenleving. En nu bouwen we ook aan een eigen pand.

Dertien jaar geleden begonnen we een medialab, ‘omdat Utrecht die nog niet had’. We zagen destijds Mediamatic en Waag in Amsterdam, V2 in Rotterdam, en geen soortgelijke plek in onze eigen stad. Er startte een pilot. We namen het domein setup.nl over van een voormalig volleybalclub en vormden het leegstaande ABN-AMRO-gebouw aan de Neude om tot werk- en event-space. Iedereen die we kenden werd uitgenodigd om er events te organiseren. Het was 2010; de iPad kwam net uit, Nederland ontdekte Twitter en tech-nieuws was vooral nog optimistisch. Van Chatroulette-Improvisatie tot de Google Glass Dance Party en Knuffeldrones; met ruim 60 events in de openingsmaanden was medialab SETUP geboren.

Door de jaren heen ontwikkelde SETUP zich als organisatie die niet alleen nieuwe technologie wilde vieren, maar zich ook wilde wapenen tegen de risico’s. Sinds de onthullingen van Edward Snowden in 2013 maken we vooral programma’s die technologie en samenleving kritisch bevragen. Maar de manier waarop we dat doen is altijd kritisch-hilarisch; zonder humor geen verhaal.

Nu, dertien jaar later, en drie kantoren verder, is het tijd voor een nieuwe stap. We doen steeds meer verschillende programma’s met steeds meer partners. Om al die activiteiten bij elkaar te brengen en te kunnen doorgroeien, openen we dit jaar een eigen plek. We bouwen zelf een pand op het terrein van de Nijverheid, in het Utrechtse Werkspoorkwartier. Hier waren we de afgelopen jaren al vaker te vinden met evenementen, workshops en experimenten. Nu maken we er ons thuis van. We hopen hier in de toekomst nog meer moois neer te zetten. Hopelijk ook samen met jou!

Digitale Detox bij de Nijverheid
Pottenbakrobot ontwerpen

We bouwen circulair, door met bestaande materialen te werken. Daarnaast wordt het pand klimaatadaptief, door groene gevels en een hoogwaardig groen dak. We hebben straks 185m2 aan nieuwe speelruimte, waar we kantoor, werkplaats/atelier en event-space combineren.

Dit najaar verwachten we onze deuren te openen. Wil je meer weten over onze toekomstplannen, of ben je benieuwd wat je op deze plek kunt gaan verwachten? We horen graag van je via info@setup.nl.