Waarom lijkt efficiëntie het nieuwe goud? Waar komt de drang vandaan om onze eigenwaarde vorm te geven met schaamteloze excuses en online zelfbevrediging? En wat levert het op? Welkom in onze complexe samenleving. In deze column bespreek ik wat er opvalt in ons oh zo sociale leven, online en offline. Deze week LinkedIn’s succesrecept: van het VMBO naar PhD.
Zeg je schaamteloze zelfpromotie, dan zeg je LinkedIn. Niet heel gek gezien het feit dat het platform in het leven is geroepen om carrières een boost te geven. Tenminste, dat was het uitgangspunt waarmee LinkedIn, na een mislukte datingsite, in 2003 gelanceerd werd door investeerder Reid Hoffman. Professioneel netwerken voor werkgevers die vacatures plaatsen en werkzoekenden die hun cv delen. Inmiddels is het platform bij uitstek dé plek voor een portie zelfverheerlijking. Niet veel anders dan Instagram en TikTok lijkt het te gaan om het aantal duimpjes, steunbetuigingen en reposts.
De één na de andere zelfbewuste carrieretijger gooit zijn of haar persoonlijke verhaal over de balustrade. Verkleed in de rol van the girl next door begint een gemiddelde post tegenwoordig met: “Begonnen op het MBO, maar nu een PhD” of “Mijn docent zei ooit”. Met lovende commentaren als gevolg. Gelukkig behoort dat nooit tot de intentie van de schrijver. Enkel om te laten zien je alles kunt bereiken in het leven, als je maar in het bezit bent van doorzettingsvermogen en een vlotte pen. Toch?
Of is het toch een vorm van humblebragging. Psycholoog Thijs Launschpach schreef hier al eens over; een samenvoeging van nederig zijn, maar toch opscheppen. Eigenlijk maak je jezelf heel klein en nederig, terwijl het verhaal allesbehalve nederig is. How can I make this about me? Op zich geen probleem zou je zeggen. Totdat het persoonlijke verhaal slechts het opstapje is naar een plek in het rijtje vol kunstmatige zingeving. Dan wordt het best complex. Wanneer doe je het nou goed? En wat betekent het als jouw persoonlijke verhaal niet scoort?
Geen paniek, daarvoor zijn gelukkig talloze blogposts vol tips in het leven geroepen. Het succesrecept voor emotionele context met tegenstrijdige motivatie. LinkedIn is de online PC Hooftstraat. Het draait niet daadwerkelijk om de weg ernaar toe, maar om zien en gezien worden.